Київ. 27 травня. УНІАН. Міністр закордонних справ України Костянтин ГРИЩЕНКО відзначає поступове покращення загальної ситуації з оформленням віз для громадян України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сказав міністр закордонних справ України Костянтин ГРИЩЕНКО під час виступу на ХІ Міжвідомчій нараді з питань координації діяльності органів виконавчої влади у сфері зовнішніх відносин.

«Станом на сьогодні відзначаю поступове покращення загальної ситуації з оформленням віз для громадян України», - сказав він.

Відео дня

За словами міністра, необхідно усвідомлювати, що лише запровадження європейською стороною повноцінного безвізового режиму для всіх громадян України зможе зняти проблемні питання у візових відносинах з країнами Європейського Союзу.

К.ГРИЩЕНКО зазначив, що певною мірою Україна вже започаткувала процес безвізових поїздок українських громадян до ЄС. Він уточнив, що йдеться про укладення угод про місцевий прикордонний рух з Польщею, Словаччиною та Угорщиною, положення яких передбачають спрощений безвізовий перетин державного кордону зазначених країн українськими громадянами, які проживають у прикордонній зоні.

К.ГРИЩЕНКО також нагадав, що рух в напрямі запровадження безвізового режиму розпочався з підписання у 2007-му році пакету угод між Україною та ЄС про спрощення оформлення віз та реадмісії осіб. Наразі, за словами міністра, контроль за належним виконанням європейським партнерами України візової угоди є одним із пріоритетних завдань Міністерства закордонних справ.

Як повідомляв УНІАН, Україна та ЄС підписали угоду про спрощення візового режиму 18 червня 2007 року. Вона набула чинності з 1 січня 2008 року. Угода, зокрема, передбачає можливість укладення угод про малий прикордонний рух з країнами-сусідами України, що входять до ЄС. Ці угоди передбачають вільне пересування громадян, що мешкають в прикордонній 30-кілометровій зоні на таку саму максимальну відстань в країні-члені ЄС.

У жовтні 2008 року Україна та ЄС розпочали безвізовий діалог. 19 травня заступник міністра закордонних справ Костянтин ЄЛІСЄЄВ повідомив журналістам в Брюсселі про те, що ЄС готовий надати Україні План дій зі скасування віз, який за своєю сутністю буде схожим на "дорожні карти" для країн Західних Балкан. Передбачається, що міністри з питань юстиції та внутрішніх справ ЄС мають визначитися щодо цього у червні цього року, після чого може розпочатися розробка Плану дій з тим, щоб він був затверджений на саміті Україна-ЄС у жовтні цього року в Брюсселі.