Київ. 11 жовтня. УНІАН. Роботи із зведення нової дамби на глиноземному комбінаті на заході Угорщини, що має запобігти повторному розливу токсичних відходів, завершені на 70%.

Про це повідомляє РІА «Новости» з посиланням на керівника Національної служби дій у надзвичайних ситуаціях Тібора ДОБШОНА.

«Нова дамба готова вже на 70%. У ніч проти понеділка ситуація радикальним чином не змінилася, роботи продовжуються без перерви», - заявив Т.ДОБШОН. Він додав, що ширина дамби становитиме 30 м, довжина - 1,5 тис. м, а висота - 4 м.

Відео дня

Як повідомлялося, 4 жовтня на великому глиноземному комбінаті Ajkai Timfoldgyar Zrt, що належить компанії MAL Zrt, у районі міста Колонтар за 160 кілометрів на захід від Будапешта стався вибух, яким було зруйновано дамбу резервуару з отруйними відходами - так званим червоним шламом. Після вибуху з резервуару вилилося приблизно 1,1 млн. кубометрів токсичних речовин. Число жертв, за останніми даними, досягло семи осіб. Один житель Колонтара досі вважається зниклим безвісти. Близько 120 осіб одержали травми і хімічні опіки (з них 40 перебувають у тяжкому стані), сотні людей евакуйовані.

У неділю Т.ДОБШОН повідомив, що стіна резервуару перестала пускати тріщини, і стан стабілізувався.

Раніше прем`єр-міністр Угорщини Віктор ОРБАН заявляв, що північна стіна резервуару з отруйними відходами може обвалитися до кінця вихідних. За словами прем`єр-міністра, унаслідок нового витоку вилитися можуть близько 500 тисяч кубометрів червоного шламу.

У зв`язку із загрозою повторного розливу отруйних речовин влада Угорщини вже евакуювала близько тисячі жителів Колонтара.

За словами міністра у справах навколишнього середовища Угорщини Золтана ІЛЛЄША, повна ліквідація наслідків аварії може тривати ”багато місяців і коштувати десятки мільйонів євро”.

Компанія-власник комбінату принесла вибачення сім`ям жертв екологічної катастрофи і заявила про готовність ”відповідно до ступеня своєї відповідальності” виплатити компенсацію за втрати, завдані розливом.

З. ІЛЛЄШ оцінив передбачувану суму виплат у 73 млн. євро.

У зв`язку з аварією порушено кримінальну справу за статтею ”халатність”.