Що буде якщо відмовитися від м'яса / фото depositphotos.com

З появою Інтернету в ньому не вщухають суперечки про шкоду і користь вегетаріанської дієти для організму. Прихильники обох точок зору знаходять аргументи на свою користь. Вчені ж вважають, що відмова від м'яса має як позитивні, так і негативні наслідки для здоров'я.

Раніше ми писали, що буде з організмом, якщо відмовитися від алкоголю.

Що буде з організмом, якщо відмовитися від м'яса

Зміни в організмі після відмови від м'яса будуть помітні вже через тиждень після такої дієти:

Відео дня
  1. Зниизиться кислотність шлунка, а печія буде мучити рідше.
  2. Вага поступово знизиться, якщо розмір не збільшувати розмір порцій і не переїдати. Однак може частіше виникати відчуття голоду, оскільки рослинна їжа менш калорійна і менше насичує.
  3. Покращиться здоров'я кишечника і його мікрофлора.
  4. Рівень холестерину в крові значно знизиться.
  5. Покращиться стан шкіри.
  6. З'явиться відчуття легкості в тілі і припливу енергії.
  7. Можливе погіршення роботи імунної та репродуктивної системи, оскільки гемове залізо з м'яса засвоюється краще, ніж залізо з рослинних продуктів.
  8. З'явиться дефіцит йоду, заліза, Омега-3 жирних кислот, вітаміну D і особливо вітаміну B12, якщо не приймати додаткові ліки і вітаміни.

Якщо дотримуватися вегетаріанської дієти роками, в довгостроковій перспективі відмова від м'яса може мати такі наслідки:

  • Знизиться ризик розвитку онкології, серцево-судинних захворювань і діабету другого типу.
  • Значно знизиться ризик розвитку захворювань, які передаються через вживання тваринних продуктів.
  • Знизиться ризик розвитку декількох видів раку, оскільки м'ясо (особливо червоне) є канцерогеном.

При цьому вкрай важливо харчуватися повноцінно і різноманітно, щоб компенсуватися недолік мікроелементів, які раніше ви отримували з м'яса.

Чи корисно вегетаріанство для здоров'я

У довгостроковій перспективі вегетаріанство не зашкодить здоров'ю, якщо харчуватися збалансовано. У МОЗ України повідомляють, що шкода вегетаріанства проявиться в тому випадку, якщо харчування без м'яса буде шкідливим і бідним на вітаміни.

Людям, які хочуть відмовитися від м'яса, не буде зайвим запитати у дієтолога, чим можна замінити мікроелементи і вітаміни з м'яса. Також МОЗ радить відмовляти від м'яса поступово, щоб уникнути стресу для організму.

Кому не можна відмовлятися від м'яса

Відомий в Україні лікар Євген Комаровський попереджає батьків про те, що вегетаріанство для дітей не характерне і може бути шкідливим. Справа в тому, що з м'яса дитина отримує життєво важливі мікроелементи і вітаміни. Якщо батьки все ж ввели таке харчування для дитини, то їм обов'язково потрібно консультуватися з лікарем-дієтологом. Також дитині потрібно регулярно здавати аналізи на рівень гемоглобіну.

Вас також можуть зацікавити новини: