Від грипу в поточному сезоні вже померли 19 українців, серед яких вагітна жінка, троє дітей і  двоє медпрацівників.

Такі офіційні дані  Міністерства охорони здоров’я, йдеться в сюжеті ТСН.

У Києві на карантин закрили чотири навчальні заклади, призупинено навчання в Одесі та Луцьку. Минулого тижня зріс рівень захворюваності поміж дорослих, а наступного очікують й серед дітей. 

Загалом епідемпоріг в Україні не перевищено, окрім  Сумської, Одеської та Житомирської областей. А от найбільше смертей від грипу зафіксовано на Чернігівщині – вже цього року там померло семеро людей. Більшість жертв цьогорічного грипу по медичну допомогу звернулися лише на шостий день, коли інфекція вже розгулялася на повну.

Читайте такожШколи Одеси та Луцька закрили на карантин

"Вірус грипу – він сам по собі дуже агресивний. Він пригнічує імунітет, якщо так казати, простими словами. На фоні цього вже приєднується бактеріальна інфекція. Тому це і є небезпечним", - пояснив лікар-пульмонолог Чернігівської обласної лікарні Іван Тельнов.

Лікарі кажуть, що люди нехтують медичною допомогою через власну самовпевненість або страх і займаються самолікуванням. Від цього медики застерігають, бо поставити самостійно діагноз вкрай тяжко, а помилка може коштувати навіть життя. Медик Наталя Шевчук пацієнтам, які ігнорують лікарів, рекомендує експрес-тест на грип, а також  радить хоча б подзвонити своєму сімейному  лікарю і розказати про симптоми.

При грипі порушується артериальний тиск – різко підвищується або різко знижується.  Пульс – 90 і вище ударів на хвилину. Сильний головний біль, нудота і навіть блювота. Ломота в суглобах та м’язах. При таких ознаках негайно потрібно звертатися за допомогою. "Нежить, кашель – виникає на другий-третій день, і температура за 38,5. При ГРВІ температура все ж таки в показниках 38,3 – не вище. І скарги на нежить, кашель виникають одночасно із температурою", - каже сімейний лікар. 

Загалом медики просять не нехтувати вакцинацією, бо цього сезону щепилося менше 0,5% населення країни. Навіть якщо вакцина не врятує від грипу, ризик ускладнень  зменшується і перебіг хвороби буде значно легшим. Зробити щеплення не пізно і зараз.