Ілюстрация REUTERS

Виконувач обов'язків глави МОЗ Уляна Супрун розповіла, що шовковиця — модний суперфуд, а не сміття під ногами. А вишні — не просто начинка для пирогів чи сировина для наливки, а снодійне. 

Як написала виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я у Facebook, шовковиця багата на розчинну і нерозчинну клітковину і менш калорійна, ніж яблучний сік чи молоко. Якщо ви їсте щось солодке — подбайте про споживання клітковини, так рівень цукру не зростатиме стрімко.

Чорна і червона шовковиця багаті на поліфеноли, які потрібні для здоров’я судин та захисту наших молекул від пошкодження вільними радикалами. За складом шовковиця нагадує червоне вино і каву.

Відео дня

Читайте такожСупрун дала поради, як зберегти щитоподібну залозу здоровою

"Шовковиця нормалізує ліпідний профіль крові та зменшує ймовірність атеросклерозу. Щоб відчути результат, слід принаймні 6 тижнів їсти по 45 грамів шовковиці. Шовковиця може покращувати рівень цукру натщесерце. Шовковиця захищає нейрони від ішемічного стресу і має певну протипухлинну дію (це жодним чином не робить шовковицю ліками, тим більше від раку). У шовковиці багато заліза та калію і вітамінів С, К та Е", - розповіла Супрун.

У свою чергу, вишні та черешні запобігають деформації кісткової тканини в дітей з ожирінням, і ці кісточкові радять їсти всім дітям. Антоціани вишень — пігменти, що роблять її червоною — пригнічують ферменти циклоокисгенази. Так само, як ацетилсаліцилова кислота. Тобто вишні мають протизапальну дію і можуть зменшувати больовий синдром.

"Огляд у науковому журналі Nurtients повідомляє, що вишні покращують стан людей із остеоартритом, зменшують оксидативний стрес і запалення, знижують тиск і сприяють відновленню м’язів", - додала в.о. глави МОЗ.

Вона радить їсти вишні та черешні проти ночі. Завдяки високому вмісту мелатоніну вони покращують сон.

"Якщо вишні, черешні чи шовковиця ростуть у вас на подвір’ї, просто помийте руки з милом, перш ніж вийти на полювання за мелатоніном та антоціанами. Якщо ви купуєте фрукти, неодмінно мийте їх. Після фруктів варто прополоскати рота водою, щоб змити кислоту", - підсумувала Супрун.

Раніше в.о. глави МОЗ Уляна Супрун дала кілька порад, які дозволять отримувати достатньо вітаміну В1.