Супрун радить не їсти сиру рибу / фото gastronom.ru

Щодо споживання вітамінів групи В є безліч нюансів, на які варто зважати. Про них на своїй сторінці у Facebook розповіла в.о. глави МОЗ Уляна Супрун.

Вітаміни групи В взаємодіють, і тому подекуди важливо пити не комплекси вітамінів, а саме те, чого бракує, й обрати правильну форму: ін’єкція чи таблетка, яку слід приймати згідно з інструкцією.

Так, наприклад, вітамін В12, а саме іон кобальту в цьому вітаміні, псує інші вітаміни групи В. А вітамін С зменшує біодоступність В12, хоча покращує доступність тіаміну — вітаміну В1. В12 радять вживати окремо від інших вітамінів. 

Відео дня

Супрун розповіла детально про вітамін В1:

1. Вітамін В1 або тіамін стає на заваді шкідливому впливу глюкози та інсуліну на стан судин.

2. Вітамін В1 потрібен для адекватної роботи центральної та периферійної нервової систем — нейрони використовують саме глюкозу як джерело енергії, і брак вітаміну В1 може призвести до їхньої загибелі. Як наслідок, порушується короткотривала пам’ять і координація рухів. 

3. Сувора нестача вітаміну В1 проявляється як хвороба бері-бері (слабкість, тремтіння, втрата апетиту, ризик раптової смерті та паралічу) чи енцефалопатія Верніке-Косакова, але така клінічна картина — рідкість.

4. Значно частіше трапляється субклінічна картина браку вітаміну В1. Її досить важко розпізнати. Це може бути збільшення серця і тахікардія, або ж фіброміалгія (хронічний біль та підвищена чутливість шкіри, порушення сну та безсилля), чи хронічна втома і “туман у голові”, поступова втрата м'язової ваги чи відсутність апетиту.

5. Вітамін В1 міститься в багатьох продуктах. Найбільше його є у висівках (запарених), в зеленому горошку, яйцях, свинині, печінці, квасолі, горіхах, гречці, коричневому рисі, патоці та дріжджах.

6. Надлишок вітаміну В1, зазвичай, виводиться нирками, але якась частина може зберігатися в м’язах. Наших запасів тіаміну може вистачити щонайбільше на чотири тижні. 

7. Алкоголь, алкоголізм, алкогольний делірій (delirium tremens, відомий як біла гарячка), чи просто хронічне споживання алкоголю призводять до браку вітаміну В1. 

8. Білий хліб, шліфований рис, солодощі погіршують засвоєння вітаміну В1. Крім цього, багатий на прості вуглеводі та жири раціон погіршує синтез тіаміну кишковою мікрофлорою.

9. Тіамін роблять недоступним складові чорниць, червоної смородини (порічок), буряків і брюссельської капусти. Це не означає, що їх не треба їсти. Їх варто їсти окремо від висівкового хліба, авокадо чи зеленого горошку, наприклад, де наявний вітамін В1. 

10. Тіамін руйнується при тривалій термічній обробці. 

Читайте такожСупрун "забракувала" бутерброди з ковбасою й назвала українцям альтернативу

Також в.о. глави МОЗ дала кілька порад, які дозволять отримувати достатньо вітаміну В1:

- обирайте оброблений парою рис, у ньому тіамін зберігається;

- готуйте овочі на пару або робіть із них суп;

- уникайте споживання сирої риби, до прикладу, суші. Це знизить ризик браку тіаміну та харчового отруєння;

- запивайте їжу передусім водою. Чай і кава корисні, але варто їх пити трохи пізніше за прийом їжі;

- до кожної страви додавайте свіжі овочі та фрукти. Вітамін С покращує засвоєння тіаміну;

- руйнації тіаміну ферментами заважають алліцини цибулі та часнику;

- не їжте багато солодощів чи білого хліба, навіть якщо вони поки не шкодять фігурі і зубам. Це руйнує засвоєння тіаміну, і псує стан судин, чим підвищує ризик захворіти на серцево-судинні хвороби згодом;

- не зловживайте алкоголем, а якщо п’єте, обирайте не більше, ніж 350 мл неміцного (до 5%) пива. Там є вітамін В1;

- пам’ятайте про збалансований раціон;

- тіамін рекомендовано вживати окремо від вітамінів В6 (піридоксин) та В12 (ціанкобаламін);

- людям, що мають порушення всмоктування в кишківнику, чи перенесли операції шлунково-кишкового тракту, рекомендовані ін’єкції тіаміну. Решта людей може пити вітамін В1 в таблетованій формі;

- введення вітаміну В1 потрібне людям, що тримають голодування і виходять з нього.

Раніше виконувач міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун зруйнувала міфи про замінники цукру.