Майже 80% ліків фармакологічного ринку Росії не може використовуватися для лікування дітей, повідомляє www.medicus.ru.

Призначення дитячих ліків - небезпечне. Масштаби проблеми з дитячими ліками істотні в усьому світі, тож Всесвітня Організація охорони здоров`я присвятила їй нещодавно ціле дослідження. Результати його стало повною несподіванкою для багатьох.

Ліки, які використовуються в медицині для лікування дорослих, можуть виявитися небезпечними для дітей, і замість лікування основної хвороби можуть провокувати різноманітні розлади у дітлахів. Причин цьому - багато. Зокрема, на пальцях можна перерахувати серйозні клінічні дослідження медикаментів для дітей.

Відео дня

Що ми робимо зараз? Ділимо для дитини, таблетку для дорослих на частини або, що ще гірше, відсипаємо частину вмісту капсули з лікарською речовиною. І нарешті - людський фактор: російські лікарі виявилися любителями влаштовувати в організмі хворих лікарський коктейль із сумнівною користю для здоров`я. Чим більше ліків одночасно приймає хворий, тим більше шансів, що частина їх призначена невиправдано. Це призводить до частої появи виражених побічних дій медикаментів, іноді з летальним результатом, і подовженню термінів лікування. Крім того, ефективні медикаменти, давно і успішно використовують за кордоном, роками не можуть пройти реєстрацію в Росії замість того, щоб розглядати ці питання в прискореному порядку.

Директор Наукового центру здоров`я дітей РАМН, академік РАМН Олександр Баранов неодноразово ставив нагальні питання фармакології в педіатричній практиці перед Держдумою і Урядом РФ, але вони як і раніше залишаються без належної уваги з боку владних структур. Самим же виробникам медикаментів, вирішувати їх невигідно, тому що попит на дитячі препарати - відносно обмежений.