Кошти, виручені від підвищення акцизної ставки на пиво, можна прямо спрямовувати на реконструкцію дитячої спеціалізованої клініки «Охматдит», сказав УНІАН народний депутат, автор законопроектів про підвищення акцизу на пиво з подальшим спрямуванням виручених коштів на добудову «Охматдиту» Юрій Дерев’янко (ВО «Батьківщина»), спростовувавши заяви пивоварів і ряду чиновників про неможливість такого фінансування.
 
За його словами, якщо внести зміни до Бюджетного кодексу і передбачити, що гроші з акцизу будуть спрямовані не до загального фонду державного бюджету, а до спеціального, то виручені від підвищення акцизної ставки гроші прямо прямуватимуть на добудову клініки.
 
«Коли йдеться про те, що гроші надходять до спецфонду, то лише гроші з цього спецфонду можуть бути спрямовані туди, куди написано в спецфонді», - сказав Дерев’янко.
 
Як приклад депутат навів акцизи з нафтопродуктів, які прямують безпосередньо на ремонт доріг.
 
Раніше у прес-службі Міністерства охорони здоров`я УНІАН заявили, що пропозиції депутатів спрямовувати гроші, виручені від підвищення акцизу на пиво, на реконструкцію «Охматдиту» є популістськими, оскільки в державі не існує такого механізму, за допомогою якого це було б можливим.
 
Як повідомляв УНІАН, 15 травня ц.р. депутатська група «За тверезе майбутнє України» зареєструвала у Верховній Раді пакет законопроектів, якими пропонується підвищити акцизи на пиво, а одержані після цього кошти спрямувати на добудову дитячої лікарні «Охматдит». На думку парламентаріїв, збільшення акцизів втричі підвищить вартість одного літра пива лише на 1-2 грн, але за ці кошти можна розв’язати колосальну проблему наповнення бюджету в державі.
 
При цьому голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Віталій Хомутиннік у понеділок, 1 липня, заявив, що триразове підвищення акцизу на пиво, як і на будь-який інший алкогольний напій, може призвести до краху галузі.
 
У свою чергу, перший віце-прем`єр-міністр України Сергій Арбузов зазначив, що існує можливість задіяти інструменти «активізації економіки» і одержання коштів на добудову дитячої лікарні «Охматдит».