Максим Степанов / фото УНІАН

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що медична система в Україні була зруйнована, а на нього та команду міністерства чиниться політичний та медійний тиск з боку екс-керівництва МОЗ.

Про це він сказав у відеозверненні, яке було опубліковане на сторінці Facebook Міністерства охорони здоров’я України 1 червня. 

“На посту міністра я вже два місяці, тож можу обґрунтовано стверджувати: системи охорони здоров'я в Україні немає. Це окремі уламки радянського минулого, шматочки абстрактних нездійснених проектів майбутнього, відсутність нормальної нормативної та ресурсної бази – а система повністю знищена”, - наголосив Степанов.

Відео дня

Читайте такожСанепідемслужбу не будуть відновлювати як окремий орган – Степанов

Окремо очільник МОЗ зазначив, що наразі ситуація досягає критичної маси, адже на Міністерство, і на його самого чиниться величезний тиск з боку “попередньої команди”.

“Сьогодні інформаційне поле поділено на два табори. Один табір – адепти так званої “псевдореформи”, котрі мали абсолютну владу і майже чотири роки експериментували з українською медициною. З іншого боку – вітчизняні лікарі, медичні працівники всіх рівнів, які опинилися під загрозою звільнення. Зараз ці так звані реформатори стали критиками будь-чого, аби тільки здіймати публічний галас, щоб відволікти українців від провалів своєї діяльності. Все, що вони здобули, – це загроза звільнення десятків тисяч медиків та закриття сотень лікарень, дефіцит ліків, медичного обладнання, відтік українських лікарів за кордон. Це результати їхніх напрацювань”, - заявив міністр. 

Степанов також наголосив, що, незважаючи на цю ситуацію, його першочергове завдання - це забезпечення надання кваліфікованої медичної допомоги по всій країні. 

“Моє завдання на посаді міністра – зробити так, щоб кожен українець, хоч у Яремчі Івано-Франківської області, хоч у Сумах, Маріуполі чи селі Олешки Херсонської області, був упевнений, що якщо йому чи його близьким знадобиться медична допомога, то по неї не доведеться їхати до Києва”, - зауважив голова міністерства. 

Міністр додав, що він разом із президентом і прем'єром мають спільне бачення розв'язання проблеми охорони здоров'я, і виступають єдиним фронтом.

“Ми маємо спільне бачення вирішення проблем охорони здоров'я з президентом і прем'єром. Я не боюся ніяких нападок й готовий захищати нашу позицію до кінця, бо знаю, що у нас сильна команда. Ми обов'язково зробимо так, щоб українці отримали якісну, доступну медицину”, - підсумував Максим Степанов.