Поради, як зменшити споживання солодких газованих напоїв / фото pixabay

Багато з нас, коли нам хочеться пити, часто купує солодкі газовані чи негазовані напої, щоб вгамувати спрагу. Проте вони часто помилково можуть сприйматися як альтернатива воді й іншим здоровим напоям. 

Як наголосили у Центрі громадського здоров'я України, кожного дня людина має отримувати достатню кількість рідини. Це знижує ризик зневоднення - стану, що може спричинити перегрів тіла, призвести до запорів та каменів у нирках. 

Проте, якщо люди постійно вживають солодкі напої, то, по-перше, стикаються з проблемами зі здоров’ям. У них може з’явитися надлишкова вага, ожиріння,  карієс і подагра, збільшується ризик цукрового діабету 2 типу, хвороб серця тощо. По-друге, багато людей не усвідомлюють, скільки в їх напоях цукру і скільки калорій.

Відео дня

Читайте такожДва місяці без алкоголю: лікарі назвали наслідки повної відмови від спиртного

Пропонуємо 5 порад від ЦГЗ, як зменшити споживання солодких газованих напоїв:

  • Пийте більше води. Беріть із собою пляшку з водою та наповнюйте її протягом дня. Коли вам захочеться пити, вода буде завжди під рукою. 
  • Захотіли чогось незвичного? Додайте до звичайної або газованої води шматок лимона, лайма чи апельсина. Це покращить смак і зможете випити більше води. 
  • Крім води,  обирайте чай та каву (якщо немає протипоказів). Не додавайте до них цукор чи сиропи. Замість збитих вершків, до кави додавайте знежирене або рослинне молоко. 
  • Читайте етикетки! Коли обираєте напій, звертайте увагу на склад продукту, чи міститься там цукор  та якою є  харчова цінність. Обирайте напої з низьким вмістом калорій, без доданих цукрів та без насичених жирів. 
  • Не зберігайте солодкі напої вдома. Так у вас буде менше спокуси взяти "‎ще пляшечку". 

"Пам’ятайте, у складі солодких напоїв "цукор‎"  може маскуватися під різними назвами: кукурудзяний сироп із високим вмістом фруктози; фруктоза; мед; сироп; сахароза; декстроза; концентрат фруктових соків тощо. Враховуйте це, коли обираєте напій", - наголосили у відомстві.

Нагадаємо, раніше експерти назвали продукти, від яких потрібно відмовитися жінкам після сорока років. Зокрема, мова йде про газовані напої.

Вас також можуть зацікавити новини