Кунжутна олія користь і шкода / фото ua.depositphotos.com

Читачам УНІАН добре відома користь кунжуту, але олія з цього насіння також дуже корисна. Кунжутну олію застосовують в косметології для поліпшення стану шкіри і волосся, а в кулінарії її додають в салати і холодні страви. Найбільш корисним вважається нерафінована кунжутна олія холодного віджиму.

Кунжутна олія - корисні властивості

Хімічний склад кунжутної олії дуже різноманітний і корисний. Наприклад, вітамін Е в її складі корисний для профілактики раку, лецитин корисний для печінки, бета-ситостерин знижує рівень шкідливого холестерину, фітин покращує роботу нервової системи. Вітамінів в кунжутній олії небагато, зате вона вкрай багата корисними жирами і жирними кислотами.

Ця олія - єдине джерело антиоксидантів сезамола і сезаминола. Ці речовини борються із запальними процесами і нормалізують гормональний баланс. Олія кунжуту корисна для серця і еластичності судин. Корисний продукт і для шлунково-кишкового тракту - знімає печію, має протизапальну і проносну дію, усуває ерозійні явища.

Відео дня

Кунжутну олію радять пити людям з розумовими навантаженнями. Вона покращує роботу мозку, зміцнює пам'ять і нервову систему при стресі, запобігає захворюванню деменцією. Цей продукт - потужний антидепресант. У невеликих кількостях олія корисна при схудненні, оскільки спалює жирові відкладення.

Шкода кунжутної олії

  • Як і будь-яка інша олія, цей продукт дуже калорійний. Переборщувати з ним не варто, якщо ви стежите за фігурою. 
  • Кунжутну олію не можна пити при підвищеному згортанні крові. Також продукт не рекомендується при варикозі.
  • Олія сезаму - сильний алерген, тому з обережністю її варто приймати алергікам.
  • Нерафіновану олію не можна додавати в гарячу їжу і смажити на ній продукти.

Як застосовувати кунжутна олія

Дорослим і дітям від 14 років кунжутну олію рекомендується пити під час їжі по 1 чайній ложці два-три рази на день. Також олією можна заправляти холодні страви і салати. Дітям до 3 років можна додавати в їжу 5 крапель олії в день.

Вас також можуть зацікавити новини: