Препарати для щитовидки / фото ua.depositphotos.com

Війна ускладнила життя всіх власників хронічних хвороб. Люди з хворобами щитовидної залози зіткнулися з перебоями доставки ліків, які вони змушені приймати регулярно. МОЗ України розповіли, як замінити відсутні в аптеці ліки, і кому їх слід приймати.

Кому потрібні препарати для щитовидки / МОЗ України

Препарати для щитовидної залози постійно приймають люди, яким видалили залозу. Особливо важливий прийом препаратів онкохворим. Пацієнти з видаленою залозою без шкоди для здоров'я можуть жити без ліків 4-6 тижнів, а люди старше 80 років - більше 7 тижнів.

МОЗ України попереджає, що левотироксин і його аналоги не захищають від радіаційної або хімічної атаки, і не забезпечують профілактику хвороб щитовидки. Людей, які не мають життєвої необхідності в таких препаратах, просять не купувати такі ліки, щоб не створити дефіцит.

Відео дня
Що робити, якщо пропали препарати для щитовидної залози / МОЗ України

Якщо левотироксин пропав з аптек - не переживайте. Він виводиться з організму за 4-6 тижнів. За цей час ліки, швидше за все, вже завезуть в аптеку.

Якщо запаси таблеток добігають кінця - можна зменшити дози і приймати їх через день. Але повернутися до нормальної дози потрібно відразу, як тільки ліки з'явиться у продажу. Якщо ви зменшували дозу препарату - обов'язково зверніться до лікаря для перевірки рівня гормону ТТГ.

Якщо ліки зовсім немає в аптеці - без терапії можна прожити до 3 місяців.

Також можна попросити в аптеці аналог препарату з таким же діючою речовиною. L-Тироксин і Еутирокс можуть замінити один одного.

Що робити, якщо пропали препарати для щитовидної залози / МОЗ України

L-Тироксин і Еутирокс приймають 1 раз на добу до їди. Сніданок не повинен містити молочних продуктів, чай або каву, сою.

L-Тироксин і Еутірокс не можна замінити травами, БАДами або гомеопатією. 

Якщо вам потрібна онлайн-консультація ендокринолога, ви можете знайти лікаря на сервісі Helsi.

Вас також можуть зацікавити новини: