Директор Департаменту охорони здоров’я Віталій Мохорєв запевняє, що реорганізація столичної медицини не супроводжуватиметься звільненнями працівників галузі та закриттям закладів.

Як повідомили УНІАН в прес-службі КМДА, про це Мохорєв заявив під час чергової зустрічі з лікарями первинної ланки.

«Непоодинокі випадки, коли кияни саме від лікарів отримують неправдиву інформацію про закриття поліклінік, звільнення професіоналів та скорочення штатів. Вкотре наголошую – жоден заклад охорони здоров’я не буде закритий, а жоден медичний працівник не буде звільнений», – зазначив Мохорєв.

Відео дня

Він закликав киян, які отримують інформацію про нібито закриття медзакладів, або звільнення медпрацівників, звертатися на гарячу лінію Департаменту. “Я братиму на особистий контроль такі звернення та розбиратимуся в причинах появи цих чуток», – запевнив керівник профільного Департаменту.

За його словами, сьогодні серед частини лікарів існують побоювання, що зміни в галузі охорони здоров’я відбуваються для них не на краще, а також спостерігається певне небажання навчатися новому, підвищувати професійний рівень, щоб відповідати вимогам якості надання медичних послуг. На жаль, часто такі вагання медпрацівників трансформуються в абсолютне неприйняття реформ самими медиками та, як наслідок, їхніми пацієнтами.

Також він зауважив, що питання недостатньої поінформованості лікарів та пацієнтів у Департаменті охорони здоров’я вирішуватиметься системно. Наразі розроблено чіткий план громадських обговорень практичних кроків реформування в кожному районі. За окремим графіком проводяться зустрічі-навчання з керівниками медзакладів. Також для терапевтів, педіатрів та сімейних лікарів організовані виїзні практичні навчальні зустрічі з колегами, які працюють в амбулаторіях пілотних Дарницькому та Дніпровському районів.

Як повідомляють у профільному Департаменті, досвід упровадження медичної реформи в пілотних районах показав, що зарплата сімейних лікарів в умовах реорганізації первинної ланки зростає майже вдвічі (від 3797 до 5621 грн.), а зарплати середнього медперсоналу збільшились з 3031 грн. до 5245 грн. Очікується, що зарплати лікарів, наприклад, Деснянського та Святошинського району зростуть з 2810-3188 грн. до 5200 грн., або на 85%. Середній медперсонал отримуватиме заробітну плату більшу на 84,3%, тобто не менше 4200 грн. Для стимулювання працівників первинної ланки у бюджеті Києва на 2013 рік передбачено 100,9 мільйонів гривень. Кошти призначені для виплати надбавок за обсяг та якість.