Ілюстрація REUTERS

Чотири метааналізи, в яких були зібрані дані щодо шести мільйонів людей, не підтвердили зв'язку між прийомом в їжу червоного і переробленого м'яса і смертністю від усіх причин, а також ризиком утворення ракових пухлин.

Стаття про це опублікована у виданні Annals of Internal Medicine, передає Naked Science.

Чотири роки тому фахівці з Міжнародного агентства з боротьби з раком провели масштабне дослідження, яке показало, що порція в 50 грамів переробленого м'яса щодня на 18 відсотків підвищує ризик розвитку раку прямої кишки. Також було виявлено взаємозв'язок між споживанням переробленого м'яса і рівнем захворюваності іншими видами раку.

Відео дня

На підставі цього дослідження, проведеного в 10 країнах, перероблене м'ясо було зараховане до групи підтверджених канцерогенів. Тоді ж онкологи віднесли червоне м'ясо до можливих канцерогенів. Однак безліч інших досліджень кореляції між споживанням м'яса і раковими захворюваннями не знаходили.

Читайте такожНазвано п'ять видів продуктів, які погано впливають на шкіру

Щоб визначитися у питанні шкоди м'яса для людини і його канцерогенності, науковці з восьми країн створили дослідний консорціум NutriRECS. Дослідники проаналізували масив статей про вплив червоного і переробленого м'яса.

Статті були взяті з чотирьох різних бібліографічних баз даних, починаючи з моменту появи цих баз і до липня 2018 року включно. До переробленого м'яса вчені віднесли копчене, солоне та сушене м'ясо, а також продукти з м'яса з додаванням консервантів і терміном зберігання не менше ніж півроку. Під час аналізу вчені не виявили статистично значущої кореляції між споживанням м'яса і розвитком ракових, серцево-судинних та інших захворювань.

Повна або часткова відмова від цих різновидів м'яса може незначно (на лічені частки відсотка) знижувати ризик появи пухлин. Ґрунтуючись на результатах метааналізу, дослідники рекомендували всім споживати червоне і перероблене м'ясо, якщо це не суперечить їхнім етичним поглядам.

Автори роботи зазначають, що поведінка піддослідних могла вплинути на результати. Вчені не виключають ймовірності того, що люди могли вченим говорити неправду про свою дієту через бажання дати соціально прийнятні відповіді або ж просто забувши про якісь подробиці.

Раніше вчені заявили, що щоденне вживання червоного і переробленого м'яса навіть у невеликих кількостях може підвищити ймовірність захворювання раком кишечника.