Період, коли зростає ризик повторного інфікування COVID-19 / фото REUTERS

Захворіти вдруге можна досить швидко навіть після важкої форми коронавірусу. В особливій групі ризику опинилися курці і люди з захворюваннями легенів.

Як пише University of Missouri School of Medicine, щоб встановити групу ризику та час, коли найвищий ризик реінфекції COVID-19, науковці проаналізували дані більш ніж 9 тисяч людей, які перехворіли COVID-19 у важкій формі.

Виявилося, що ризик повторного зараження склав 1%, проте середній час між першим і другим випадком інфекції становив менш як 3,5 місяці.

Відео дня

Читайте такожАмериканські науковці назвали два ковід-симптоми, при яких потрібно негайно викликати "швидку"

"Це одне з найбільших досліджень такого роду в США і важливо відзначити, що повторне інфікування SARS-CoV-2 після першого зараження можливе, а тривалість сформованого імунітету (після одужання) досі не встановлена", – заявив автор роботи Аднан Куриш.

Якщо порівнювати тяжкість перебігу хвороби після першого і другого інфікування, то при реінфекції ризики розвитку пневмонії, серцевої недостатності і гострого пошкодження нирок були нижче. Проте, випадки смерті реєстрували.

Ризики реінфікування виявились вищими у людей з астмою, курців і афроамериканців. Попри те, що дослідження демонструє низький ризик повторного зараження COVID-19, не ясно, яка ймовірність реінфікування є у людей після легкого та помірного перебігу коронавірусної хвороби.

Коронавірус: що відомо