Харків. 21 серпня. УНІАН. У Харківській області в рамках Програми здешевлення іпотечного кредитування укладено 21 договір на суму понад 4 млн. грн.

Михайло ДОБКІН Валенитин ДУЛУБ

Як повідомляє сайт Харківської облдержадміністрації, про це поінформував в ефірі програми «Від влади до громади» на обласному радіо губернатор Михайло Добкін.

Відео дня

За його словами, сьогодні держава, завдяки соціальним ініціативам Президента України, пропонує дуже вигідні умови здешевлення іпотечного кредиту: 3% річних з можливістю погашати тіло кредиту і відсотки протягом 15 років. Такі умови доступні не в кожній країні, навіть з більш сильною економікою.

«На сьогодні в області вже укладено 21 договір на суму понад 4 млн. грн. Ще близько 300 осіб виявили бажання взяти участь у цій програмі, зараз вони розглядають умови і вибирають ті будинки, в яких вони хотіли б придбати житло в кредит», - сказав М.Добкін.

Проте він додав, що, незважаючи на вигідні умови Програми, є декілька нюансів, які сьогодні заважають ширшій реалізації ініціативи Президента України.

«Перше - це те, що брати участь у цій Програмі можуть лише ті люди, які стоять на квартирному обліку. Поспілкувавшись з великою кількістю потенційних покупців, ми дійшли висновку, що необхідно ініціювати перед Кабінетом міністрів зміни до постанови, де ця норма була б скасована. Також ще одним гальмом на шляху реалізації цієї ініціативи є первинний внесок у розмірі 25% від вартості житла. Враховуючи фінансове становище наших людей, потрібно робити первинний внесок без яких-небудь додаткових гарантій у розмірі 10%. Ці 2 кроки значно б прискорили і процес отримання кредиту, і збільшили б кількість людей, охочих скористатися цією Програмою. Відповідні листи були направлені до Кабінету міністрів. Там розглядаються ці питання», - сказав М.Добкін.

На знімку: будинок у П’ятихатках, який споруджується рамках програми доступного житла.