Чим підгодувати цибулю на початку липня / фото ua.depositphotos.com

Цибулю зазвичай висаджують навесні, а в другому місяці літа вона перестає рости і переходить у другу стадію - на рослині починають формуватися голівки. Для того, щоб в результаті овоч виріс міцним, а ви отримали хороший урожай, потрібно в липні внести правильні добрива. УНІАН розповість, чим підгодувати цибулю для великої голівки і як це робити.

Раніше ми говорили про те, чим підгодувати помідори.

Як удобрити цибулю в липні і навіщо - поради

Досвідчені городники знають, що в залежності від стадії дозрівання цибулі змінюється і догляд за нею. Одні добрива краще скасувати, інші - ввести, але для самостійного дозрівання культури однозначно варто бути обережними з азотистими речовинами, а то і зовсім їх прибрати.

Відео дня

Особливості, про які потрібно знати при догляді за цибулею:

  • фосфор і калій - необхідні речовини для цієї рослини в липні, найкраще добриво - зола;
  • поливати цибулю в липні потрібно тільки тоді, коли грунт повністю висохне, а коли побачите жовті "пір'я", то припиняйте полив зовсім;
  • у другій половині липня приберіть всю землю з верхньої частини рослин, щоб сонячні промені потрапляли на цибулину.

У разі, якщо в липні підуть дощі, то накривайте урожай плівкою, щоб на нього не потрапляла волога, а рослини залишалися сухими і довше зберігалися.

Розмір голівок цибулі, в цілому, дуже залежить не тільки від добрив, але і від інших факторів. Наприклад, погодні умови грають не останню роль - урожай, який отримав достатню кількість ультрафіолету, як правило, багатший і кращий, ніж той, що ріс в тіні. Другий момент - бур'яни, з якими обов'язково потрібно боротися, інакше небажана рослинність перекриє подачу кисню до цибулі і сповільнить його розвиток.

Раніше ми розповідали, чим знищити бур'яни на городі.

Чим підгодувати цибулю в домашніх умовах - рецепт

Враховуючи те, що найбільш вдалі добрива - це ті, що містять калій і фосфор, УНІАН пропонує перевірені рецепти:

Приблизний витрата добрив - 10 л на 2 кв. м. грядки:

  • 30 гр. аміачної селітри, 60 гр. суперфосфату і 30 гр. хлористого калію, розведених в 10 л води;
  • 1 ст.л. солі, 1 ст. л. аміачної селітри і 10 гр. 1% йоду, розчинених в 10 л води;
  • 2 ст. л. нітрофоски, на 10 л води;
  • 100-150 гр деревної золи на 10 л води;
  • 1\3 відра м'ятої зелені бур'янів або кропиви залити 3 л води, додати ст.ложку дріжджів, настояти 2-3 доби, перед застосуванням розбавити до 9 л водою.

При нестачі калію у рослини жовтіє листя, при нестачі фосфору - сохнуть верхівки. Їх необхідно обрізати, щоб вони не забирали сили у цибулини.

Вас також можуть зацікавити новини: