Яку обрати професію / фото depositphotos.com

Кожну людину в дитинстві запитували, ким вона хоче бути, коли виросте. І ось ви виросли і зіткнулися з цим питанням вже лоб в лоб: яку професію вибрати

Давайте ж розберемося, як правильно вибрати спеціальність для вступу і як же зрозуміти, ким ви хочете бути в майбутньому, щоб потім не пошкодувати.

Від чого ж залежить вибір професії?

В першу чергу вибір професії залежить від інтересів, здібностей, цінностей людини, її віку, матеріальних можливостей і планів сім'ї, а також від місця проживання. Наприклад, куди піти вчитися, якщо добре знаєш математику? Явно свої знання краще направити на точні науки, ніж на гуманітарні.

Відео дня

Як вибрати професію самому?

Спробуйте пройти тести: профорієнтаційні тести і тести на професії - спробуйте те й інше. Існує навіть методика "7 кроків для вибору професії". Вона не тест, але допомагає розібратися у своїх бажаннях. Можна навіть слухати інтерв'ю з професіоналами, читати книги про професії і навіть пробувати попрацювати на канікулах в якій-небудь компанії і уважно придивлятися, що там роблять люди. 

Також варто вивчити ринок праці в Україні. Наприклад, з початком повномасштабної війни з Росією, у нас в країні кількість вакансій знизилася майже в 15 разів. Зазначається, що відкриваються вакансії в Україні переважно на заміну співробітникам, які виїхали, або підприємства після релокації шукають працівників на новому місці. 

Крім того, за даними Центру зайнятості існує список найпотрібніших професій під час війни в Україні - на нього теж варто звернути увагу. Зокрема, зростає попит на будівельні професії, робітників комунальних підприємств та водіїв.

Існують курси профорієнтації, де професіонали гарантують результат і економлять час / фото ua.depositphotos.com

Допомога фахівців з профорієнтації

Можна також звернутися за допомогою до фахівців: існують курси профорієнтації, де професіонали гарантують результат і економлять час батьків. Адже правильна профорієнтація в підлітковому віці здатна в рази зменшити кількість ризиків і невдач в майбутньому. Поставлена мета і щасливі очі замість розгубленості і невпевненості в собі – це найкраще, що може отримати старшокласник.

Деякі експерти радять підійти до вибору професії ще ґрунтовніше. Наприклад, випишіть списком всі види діяльності, якими б вам хотілося займатися. Потім зважте всі плюси / мінуси по кожній і вибирайте з решти більш слушне.

Якщо вам нічого не допомагає з рішенням, можливо потрібно дати собі час? Наприклад, влаштуватися на роботу після 11 класу і зрозуміти для себе, чим ви хочете займатися в майбутньому.

Проте, чи не найголовніше у виборів майбутньої професії те, щоб це було ваше рішення, а не нав’язана професія батьків чи старших родичів, котрі за ваш рахунок хочуть реалізувати власні нездійснені мрії. Адже навряд чи хтось хоче, щоб талановита дизайнерка все життя працювала юристом, чи неперевершений кухар – ІТ-шником. 

Звичайно, до мудрої поради батьків прислухатися варто, але все ж остаточний вибір майбутньої професії - за вами.

Також радимо вам не ділити професії на престижні і не дуже. Переконані, краще бути хорошим слюсарем чи медсестрою, ніж посереднім юристом або поганим лікарем. Не вдалося поступити до університету, але є мрія ремонтувати авто чи допомагати людям - отримуйте середню спеціальну освіту, і вперед, із задоволенням працювати на користь рідної країни.

Вас також можуть зацікавити новини: