Ханука 2019 дата / фото УНІАН

Ханука - іудейське свято, яке ще називається «Свято свічок». Запалюючи сотні свічок, іудеї як би шанують пам'ять давніх подій, які вплинули на історію єврейського народу. Навіть попри вже холоди, людей зігріває тепло свічок і віра. У такі дні вони збираються сім'ями за святковим столом, вітаючи один одного і вихваляючи Господа молитвами і співами.

Коли Ханука в 2019 році

Щороку відзначають Хануку вісім днів. Якщо дивитися за єврейським календарем це свято завжди святкують 25-го числа кислева місяця. А за григоріанським ця дата різниться кожен рік, у 2019 році свято відзначають з 22 по 30 грудня. Реально ж свято розпочнеться напередодні після заходу сонця, як і всі єврейські свята.

Ханука 2019 якого числа / фото УНІАН

Ханука: історія свята

Багато століть тому Іудея добровільно перейшла під владу Олександра Македонського. Він не втручався в релігійне життя євреїв. Після смерті Македонського Юдея побувала під верховенством різних правителів, але тільки коли владу захопили Селевкіди, в єврейський осередок почала проникати інша культура. Коли до правління прийшов Антіох Епіфан, ситуація посилилася. Євреїв почали утискати, Тору заборонили, як і всі багатовікові традиції, а Храми розікрали і обставили ідолами.

Читайте такожЄвреї почали відзначати свято свічок - Хануку

Іудейський народ не зміг зазнати такої неповаги і підняв повстання. Воно тривало три роки і, попри непідготовленість, не озброєність і нечисленність євреїв у порівнянні з греками, вони все ж таки здобули перемогу. Цим іудейський народ довів, що важлива не кількісна перевага, а віра і сила духу. У оскверненому храмі євреї знайшли тільки один запечатаний глечик масла для лампад. Його повинно було вистачити лише на день, але якимось дивом вогонь горів цілих вісім днів. За цей час ідолів прибрали, знову освятили Храм і заготовили нові запаси олії.

Саме після цих подій вже багато століть 25 кислева вважається першим днем Хануки. Запалюючи свічки, люди висловлюють подяку Господу за його допомогу, підтримку і чудеса.

Ханука як святкувати / фото УНІАН

Ханука традиції

Всі вісім днів Хануки євреї запалюють свічки і ставлять їх у спеціальний свічник – ханукію. Кількість свічок залежить від дня свята, в перший день запалюють одну свічку, у другий – дві і так до восьми. Свічки завжди додають зліва направо, а запалюють від додаткового світильника – шамаша. Вогонь повинні запалювати абсолютно всі і ставити ханукію на підвіконня, тим самим «розголошуючи оточуючим про диво».

Вважається, що гроші на свічки зобов'язаний знайти навіть найбідніший єврей, адже тільки їх світло допоможе розвіяти зло.

У дні Хануки заборонено постити. Зазвичай ці дні супроводжуються рясним застіллям і веселощами. Трапеза супроводжується молитвами і співами на честь чудес Всевишнього. Страви різноманітні і смачні. Зазвичай це пампушки з фруктами або шоколадом, густо посипані цукровою пудрою. Також готують латкес, щось на зразок дерунів, а євреї, які проживають у Європі, урізноманітнюють меню смаженим хлібом і часником. Всі страви готуються з використанням олії і на свій манір.

Ханука свічник / фото УНІАН

Під час Хануки звичайні робочі дні, тільки у дітей канікули, тому це свято ще називається «дитячим». Правда, під час, коли горять свічки, жінкам забороняється виконувати будь-яку роботу як символ вдячності Всевишньому.

Всі заходи орієнтовані в основному на дітей. Для них влаштовуються ранки і різноманітні розваги, а також заведено дарувати подарунки і гроші. Щоб навчити дитину розпоряджатися матеріальним достатком, частину грошей віддати на благодійність.

Читайте такожЄвреї почали відзначати свято свічок - Хануку

Про всі минулі події нагадує і гра ханукальний вовчок. Раніше, коли була заборона на іудейські звичаї, за допомогою чотиригранної дзиги вчили дітей єврейській мові. На кожній грані написані перші літери єврейського виразу. Якщо грають в Ізраїлі, напис свідчить: «Диво Велике було Тут», а якщо ж у діаспорі – «Диво Велике було Там». Під час гри діти роблять ставки солодощами та грошима.

Не залежно від місця проживання та фінансового стану святкують Хануку всі євреї без винятків. Це свято веселощів, радості і надій. А вогонь, що горить у кожному вікні, нагадує про присутність Всевишнього, який допомагає кожну мить і захистить від темряви.

Ханука: відео