Цього дня відзначається Всесвітній день фотографії / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 19 серпня 2020

Цього дня світ відзначає Всесвітній день фотографії, Міжнародний день орангутанга, Всесвітній день гуманітарної допомоги, Міжнародний день банта.

В Україні - День пасічника, у США - День картоплі, День коктейлю «Чорна корова», День авіації, День гарячої та гострої їжі, в Афганістані - День незалежності, у В'єтнамі - День Серпневої революції.

Пам'ятні дати 19 серпня, річниці та події

19 серпня 1856 року американець Гейл Борден запатентував спосіб отримання згущеного молока.

Відео дня

У 1947 році вчені вперше синтезували вітамін А.

Ілюстрація REUTERS

У 1960 році відбувся перший в історії політ у космос живих істот з успішним поверненням на Землю: в СРСР був виведений на орбіту космічний корабель «Супутник-5» з собаками-космонавтами Білкою і Стрілкою на борту. Метою експерименту було дослідження впливу космічного випромінювання на живі організми, а також перевірка ефективності різних систем життєзабезпечення. Корабель оснастили медико-біологічною апаратурою, яка фіксувала зміни, що відбувалися в організмах собак упродовж усього польоту. Для польоту собакам пошили спеціальні костюми червоного й зеленого кольорів. Перед відправкою Білки і Стрілки в космос ученим довелося вирішити декілька серйозних проблем. У кабіні космічного корабля довго не вдавалося домогтися прийнятної температури - собаки заледве переносили спеку. До того ж, їх необхідно було привчити до тісного замкнутого простору. Крім собак, на борту перебували два білі щури та кілька мишей. До речі, першою твариною, виведеною на орбіту Землі, стала собака Лайка у листопаді 1957 року. Однак, тварина загинула через кілька годин після старту від перегріву в космічному апараті. Після цього польоту Сергієм Корольовим було поставлено завдання - підготувати собак для добового орбітального польоту з можливістю повернення назад у спусковому апараті. Для експерименту відібрали 12 собак. Зрештою в космос спочатку полетіли собаки Чайка і Лисичка, але вони загинули в катастрофі корабля під час невдалого старту 28 липня 1960 року. Білка і Стрілка були їхніми дублерами, тому й було прийнято рішення про запуск їх у космос. Політ тривав понад 25 годин, за час якого корабель здійснив 17 повних витків навколо Землі. Наступного дня спусковий апарат з тваринами на борту успішно приземлився у заданому районі. Собаки, які повернулися з орбіти, стали об'єктом підвищеної уваги і через добу вже брали участь в прес-конференції. Стрілка залишила після себе численне потомство. А один з її цуценят - Пушок - був подарований дружині американського президента Жаклін Кеннеді. Самі ж собаки-космонавти залишилися жити при Державному науково-дослідному і випробувальному інституті авіаційної та космічної медицини і померли в глибокій старості. Нині їхні опудала перебувають у Меморіальному музеї космонавтики.

У 2004 році компанія «Google» почала продаж своїх акцій на фондовому ринку. Старт був успішним.

Яке сьогодні церковне свято

Сьогодні православні святкують Яблучний спас / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 19 серпня святкує Яблучний спас. За церковною термінологією це свято називається Преображення Господнє. Яблучний спас є одним із перших свят урожаю. Це день, з якого, згідно з повір'ями, природа розверталася від літа до осені й зими.

Що сьогодні не можна робити

На Яблучний спас саме припадає Успенський піст, тому не можна вживати жирну їжу, міцні спиртні напої. Не можна фізично працювати, а також лихословити, обговорювати й засуджувати кого-небудь.

Прикмети на 19 серпня

Читайте такожКоли Великдень у 2021 році: дата свята в Україні

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- який Яблучний спас - таким і січень буде;

- ясна погода - зима буде холодною.

19 серпня іменини

Іменини у Архипа, Макара, Михайла, Петра і Митрофана.