В Україні завтра святкують День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження / Flickr

Яке свято 30 травня 2020

У цей день світ відзначає Міжнародний день фемінізму, День пам'яті Жанни Д'арк, День Канарських островів, Всесвітній день боротьби проти астми і алергії.

Читайте такожЦерковні свята у червні 2020: православний календар на місяцьУ Німеччині святкують День полуниці, в США – День пам'яті, День м'ятного джулепа, День поливання квітів, у Перу - День картоплі, в Нікарагуа - День матері, в Україні - День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження, в Гондурасі - День посадки дерев, у Польщі - День прийомних батьків, Тринідаді і Тобаго - День спадщини Індії, у Хорватії - День утворення держави, в Британії - Весняний вихідний.

Пам'ятні дати 30 травня, річниці та події

У 1431 році В Руані була спалена Жанна Д'арк. 30 травня католицькою церквою відзначається День святої Жанни Д'арк. Вона вважається покровителькою військових і Франції. У 1920 році офіційним указом папи Бенедикта XV Жанна Д'арк була зарахована до лику святих, хоча люди поклонялися їй протягом століть. Народилася Жанна в 1412 році у французькій селі Домремі. У віці 12 років їй стало перше одкровення. За її твердженням, Жанна чула голоси Архангела Михайла, святої Катерини і святої Маргарити, які готували її до особливої місії рятівницею Франції. Країна була в критичному становищі — вся північна Франція була окупована англійцями, армія була вкрай ослабленою, стояло питання про незалежність французької держави. Поставлена на чолі армії Жанна Д'арк, 17-річна дівчина, виявила сміливість і надихнула народ на боротьбу з ворогом. Вона прорвалася з військами в обложений англійцями Орлеан і 8 травня 1429 змусила їх зняти облогу міста, за що в народі її стали називати Орлеанською дівою. Ряд перемог, здобутих Жанною Д'арк, дозволив Карлу VII 17 липня 1429 коронуватися в Реймсі. Але король і аристократична верхівка фактично усунули від командування армією. 23 травня 1430 року при вилазці з обложеного Компьеня Жанна Д'арк в результаті зради потрапила в полон і була здана англійцям. Церковний суд у Руані, де суддями були французи - посібники загарбників, звинуватив Жанну Д'арк в єресі і чаклунстві і засудив її до спалення на вогнищі. Це сталося 30 травня 1431 року. Від ката потрібно спалити всі останки. Кілька разів він клав навколо серця Жанни палаючий хмиз і вугілля, але він не міг звернути серце дівчини в попіл. Нарешті, вражений чудом, він перестав краяти серце, поклав Неопалиму Купину в мішок разом з усім, що залишилося від плоті Діви, і кинув у Сену. Через 25 років після страти на новому церковному процесі по справі Жанни Д'арк, що відбувалося у Франції в 1456 році, вона була урочисто реабілітована, і її визнали улюбленою дочкою Церкви і Франції.

Відео дня

Читайте такожВихідні та свята в Україні: календар на 2020 рік

У 1631 році відбувся вихід у світ La Gazette - першої французької газети. Її видавцем став дворянин Ренодо, отримав патент на поширення новин по території Франції, а сама назва походить від найменування дрібної італійської монети (gazetta), якою платили венеціанці в 16 столітті за рукописний листок новин. Ось так з легкої руки Ренодо слово «газета» і увійшло в побут. До речі, Ренодо придумав надзвичайно важливе нововведення – у газеті на платній основі розміщували приватні оголошення, тобто рекламу. Незабаром слово «газета» увійшло у всі європейські мови. Історики вважають, що попередники газет з'явилися ще в епоху античності в Стародавньому Римі. Це були дерев'яні дощечки, на яких від руки переписували хроніку подій, що відбулися в місті і світі. Вони називалися «Щоденні справи римського народу» і вивішувалися на площах, а політикам і знатним городянам доставлялися особисто. Ці зведення мали неофіційний характер, поки Юлій Цезар не розпорядився в обов'язковому порядку поширювати звіти про роботу сенату, донесення полководців тощо.

У 1879 році американський магнат Вільям Вандербільт оголосив про створення найбільшого в Нью-Йорку спортивного центру «Медісон-Сквер-Гарден». На сьогодні це місце проведення міжнародних змагань з кількох видів спорту і домашня арена для команд НХЛ і НБА.

У 1896 році в Нью-Йорку офіційно було зафіксовано перше в історії дорожньо-транспортна пригода: автомобіль Генрі Уеллса із Спрінгфілда зіткнувся з велосипедом Івліна Томаса. У велосипедиста виявилася зламана нога.

У 1900 році на Всесвітній виставці в Парижі датський інженер Вальдемар Поульсен представив винайдений ним прилад - телеграфон. По суті, це була магнітна стрічка для звукозапису.

У 1908 році відбулися перші у Великобританії міжнародні змагання повітроплавців. З майданчиків лондонського Харлінгем-клубу в небо піднялося 30 аеростатів, які представляли п'ять європейських країн.

У 1953 році в журналі Nature була опублікована стаття Джеймса Уотсона і Френсіса Кріка, в якій вони запропонували структурну модель ДНК - подвійну спіраль.

У 1959 році на острові Уайт (Англія) пройшло перше випробування судна на повітряній подушці.

У 2003 році аналітична компанія IDC, що займається дослідженням ринків технологічної продукції, повідомила, що за підсумками I кварталу перше місце на світовому ринку серверів зайняла комп'ютерна компанія Hewlett-Packard (HPQ).

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 30 травня вшановує пам'ять преподобної Євфросинії / фото УНІАН

Православна церква 30 травня вшановує пам'ять преподобної Євфросинії. Інші назви свята: «Євдокія», «Евфросинья», «Ондрон з дощем», «Звіздар». Вважалося, що Євдокія є заступницею від посух. Тому в цей день їй молилися, щоб Сонце не висушило землю, а дощів було вдосталь. Назва «Свистунья» свято отримало з-за вітрів, які гудуть в цей період.

Що сьогодні не можна робити

День вважається дуже важким. Будьте обережні, дивіться під ноги. Ходіть подалі від лісу, полів і навіть парків. За повір'ям, у цей день вилазить дуже багато змій. В принципі, не варто виходити з дому, навіть молодь в старовину не випускали погуляти. Не приймайте важливих рішень, інакше все піде шкереберть. Будьте обережні, багато людей захочуть вас обдурити. Також краще не пити ліки та алкоголь, уникати поїздок і подорожей.

Прикмети на 30 травня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- яка погода на Євдокію, таким буде і все літо;

- молодий місяць на дощову Євдокію – літо буде мокрим;

- дме вітер північний – до холодного літа.

30 травня іменини

Іменини у Євдокії, Єфросинії, Андроніка, Иунии і Степана.