этот материал доступен на русском

Рум’яні й соковиті котлети: як готувати страву в духовці

09:23, 30 червня 2020
Свята
13689 0
Найсмачніші котлети у духовці - рецепт / фото ua.depositphotos.com

Читайте такожНайсмачніший м'ясний пиріг: як приготувати апетитну випічку

Такі котлетки виходять м'які й соковиті, з апетитною рум'яною скоринкою – нічим не гірші, ніж ті, що обсмажені на сковорідці.

Для їх приготування підійде практично будь-яке м'ясо: свинина, яловичина, курятина, індичка чи навіть асорті. Якщо запікати їх у духовці з сиром або готувати разом з насиченою підливою – такі котлетки будуть особливо соковитими.

Котлети у духовці

  • Філе куряче - 800 г
  • Цибуля ріпчаста - 400 г
  • Соєвий соус - 2 ст. л.
  • Хліб білий - 350 г (150 г м'якушки і 200 г скоринки)
  • Вершки (можна молоко) - 1 ст.
  • Масло вершкове - 150 г + для смаження
  • Олія соняшникова - для смаження
  • Перець чорний - за смаком
  • Сіль - за смаком

Куряче філе нарізати на невеликі шматочки, полити соєвим соусом і залишити на 30 хвилин (маринування курки в соєвому соусі – щоб більше не додавати солі).

Масло нарізати дрібними кубиками і прибрати в морозилку, туди ж покласти скоринку білого хліба. М'якоть білого хліба залити вершками.

Цибулю дуже дрібно нарізати та обсмажити на вершковому маслі так, щоб вона не сильно змінила свій колір. Остудити.

Подрібнити м'ясо блендером до консистенції гречаної каші або порубати ножем. У приготовлений фарш додати обсмажену ні гарячу цибулю та вимочений у жирному молоці або вершках невіджатий хліб без скоринок.

Як готувати котлети в духовці / фото attuale.ru

Далі змішане з цибулею і хлібом куряче м'ясо вимісити, при цьому кілька разів сильно вдаряючи з силою об робочу поверхню. За бажанням посолити, поперчити. Покласти в фарш заморожене вершкове масло, швидко розмішати. Покласти фарш у холод на 30 хвилин.

Паніровку приготувати з підморожених скоринок білого хліба, натерши їх на великій тертці.

З фаршу зліпити довгасті овальні котлети, швидко паніруючи їх і викладаючи на пласке блюдо. Перед смаженням котлети потрібно поставити в холодильник на 10 хвилин.

Готувати котлети можна на суміші вершкового масла та соняшникової олії. Обсмажувати їх до рум'янцю з двох боків, потім довести до готовності в духовці, розігрітій до 180°С.

Котлети у духовці з підливою

  • Фарш м'ясний (свинина + яловичина) - 400 г
  • Яйця - 1 шт.
  • Булочка - 50 г
  • Борошно - 3 ст.л.
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Паприка - 0,5 ч.л.
  • Сіль - за смаком
  • Перець чорний мелений - за смаком

Для підливи

  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Морква - 1 шт.
  • Томатний соус - 4 ст.л.
  • Сметана - 2 ст.л.
  • Рослинна олія - 2 ст.л.
  • Вода - 250 мл
  • Цукор - 0,5 ч.л.

Булку розламати на шматочки й залити холодною водою, залишити на 10 хвилин. Потім її не сильно віджати, і покласти в чашу блендера. Ріпчасту цибулю очистити, сполоснути і порізати, додати до булки. Подрібнити все до однорідної маси.

У миску покласти фарш і розбити туди яйце. Додати прокручену булку з цибулею. Все посолити, поперчити та додати паприку. Все добре перемішати і відбити до еластичності фаршу, 10-15 разів піднявши його над мискою й кидаючи потім назад.

У миску насипати борошно. Вологими руками розділити фарш на однакові частини й сформувати з них котлети. Покласти в миску з борошном.

Рецепт соковитих котлет у духовці / фото ua.depositphotos.com

Форму для запікання змастити рослинною олією. Обваляти котлети з усіх боків у борошні та скласти щільно в форму. Відправити в гарячу духовку і запікати впродовж 20 хвилин.

Тим часом дрібно порізати цибулю. У сковороду налити олію й покласти цибулю.

Моркву натерти на дрібній тертці. Додати її в сковороду з цибулею. Покласти на середній вогонь і обсмажувати протягом 2 хвилин. Додати томатний соус, влити воду і перемішати. Додати в сковороду сметану. Все посолити, поперчити і додати трохи цукру, щоб збалансувати кислоту від томата. Перемішати, довести до кипіння, але не кип'ятити.

Вийняти котлети з духовки й залити їх приготовленою підливою. Повернути форму в духовку та запікати котлети у підливі впродовж 15 хвилин.

Такі котлети можна подавати з абсолютно будь-яким гарніром.

Котлети в духовці з сиром

Для фаршу

  • Фарш м'ясний - 400 г
  • Яйця - 1 шт.
  • Сіль - за смаком
  • Перець чорний мелений - за смаком

Для підливи

  • Молоко - 400 мл
  • Борошно - 25 г
  • Вершкове масло - 20 г
  • Зелень - 20 г
  • Сіль - за смаком
  • Твердий сир - 75 г

Фарш покласти в миску й розбити в нього яйце. Посолити і поперчити, перемішати до однорідності. Щоб котлети не розвалювалися і тримали форму, фарш краще відбити: зібравши в руку, підняти його над мискою й кинути назад у миску (зробити так 10-15 разів).

Форму для запікання з товстим дном змастити рослинною олією. З фаршу сформувати котлети, і покласти у форму. Зробити вздовж котлет довгу смужку.

Готуємо підливу. Покласти сковороду з товстим дном на середній вогонь. Додати вершкове масло й розтопити його. Просіяти в сковороду борошно. Перемішати його з маслом до однорідної маси. Потроху вливати молоко, щоразу добре перемішуючи до однорідності.

Читайте такожСмачний та ароматний суп із фрикадельками: як приготувати ситну страву

Зелень вимити й дрібно порубати. Додайте її в сковороду з підливою. Перемішати, посолити та варити підливу до загустіння.

Зняти сковороду з плити і залити підливою котлети зверху та проміжки між ними. Сир натерти на тертці й посипати котлети зверху. Покласти в гарячу духовку та запікати котлети впродовж 40 хвилин, до готовності та золотистої скоринки.

Вийняти форму з духовки і відразу розкласти по тарілках. Для них підійде будь-який гарнір, а також можна подати зі свіжими овочами.

Читайте новини шоу-бізнесу, гороскопи на каналі УНІАН Lite в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter