Які прикмети є в природі / depositphotos.com

З давніх-давен травень був пов'язаний з остаточним пробудженням весни. У народі існує приказка: "Березень з водою, квітень з травою, а травень з квітами". Саме травень називають"цвітень" і "рожевоцвіт", покровителькою місяця є слов'янська богиня Лада, а слов'яни знали, що травень - період активної роботи на полі.

УНІАН розповість, які прикмети погоди на травень збереглися з часів наших предків.

Старі народні прикмети на травень 2022

Народні прикмети в травні 2022 / Фото ua.depositphotos.com

1 травня - Кузьмін день. Якщо змочити голову дощовою водою 1 травня, то волосся будуть рости швидше. У цю дату слов'яни починали посів буряка і моркви, займалися цим тільки жінки. Люди вірили, що якщо початок травня видався холодним - рік буде родючим.

Відео дня

2 травня - Іван Старопещерник. Необхідно було на полі вистелити полотно, а на нього поставити коровай або пиріг - дари весні. Вона натомість дасть хороший урожай. Якщо дикі качки в цей день в'ють гнізда близько до води - літо буде посушливим.

3 травня - Федорів день або "Окликання предків". У цю дату слов'яни могли поспілкуватися з померлими родичами, прийнято було ходити на могили до них. Шишки на ялини у великій кількості - до хліба багатого; на сосні - жито хороше буде.

4 травня - Федір-ляльник. У цю дату слов'яни проклинали нечисту силу і відганяли її від житла. Також наставав "ляльковий час" - період веселощів, ігор і танців. Якщо 4 травня цвіте черемха, значить, влітку буде хороша погода.

5 травня - Луків день. У народі люди в цю дату починали висаджувати цибулю і звертали увагу на прикмети погоди. Зозулю чутно - заморозків не буде, а гроза обіцяла хороший урожай.

6 травня - Юр'єв день. Свято пастухів, городників і фермерів. Не можна прясти, в'язати і вишивати. Лаятися на Юр'єв день заборонено - накличете неприємності. Сьогодні потрібно доглядати за худобою і ні в якому разі не брати в руки вовну.

7 травня - Євсєєв день. До цього дня люди закінчували посів вівса і вірили в приказку "Овес любить хоч у воду, та в пору" - це означало, що сіяти його потрібно за будь-якої погоди. Якщо на Євсея багато комарів - буде хороший урожай.

8 травня - Марк Ключник. Люди вірили, що у цього святого є ключі, якими він відчиняє небо і закликає на землю дощі. Тому йому молилися, щоб влітку не було посухи. Спостерігали за погодою - зелена веселка віщувала безліч злив.

9 травня - Глафіра Горошниця. Саме в цю дату висаджували ранні сорти картоплі і горох. Гучне і часте кування зозулі - до теплих, ясних днів.

10 травня - Семен Ранопашець. На Русі з цього дня вже починалася оранка, люди засівали хліб, але тільки при теплій погоді і в теплий грунт. Також вірили, що хліб можна засівати, коли ліс в листя одягається. Згідно з деякими повір'ями, не можна було співати під час роботи в полі - врожаю не буде.

11 травня - Березосок. Починати збирати березовий сік і заготовлювати його на зиму. Слов'яни вірили, що березовим соком з верхніх гілок можна вилікувати будь-яку хворобу. Якщо в цю дату зацвіла горобина - буде хороший урожай вівса.

12 травня - Дев'ять цілителів. Дата приурочена до дня пам'яті святих мучеників, їм моляться, щоб зцілитися від хвороб. Сьогодні читають змови і думають не тільки про працю, а й душевний спокій, тому все потрібно робити в міру.

13 травня - Яків Теплий. З цього дня (з 30 квітня за старим стилем) припинялося будь-яке сватання і весілля, в народі була приказка: "У травні одружитися - все життя маятися". Також не можна було вирушати в дорогу, не скупавшись у воді, припасеній з березня - вона оберігала від хвороб.

14 травня - Єремій Запашник. Триває оранка і засів полів і для того, щоб роботи були успішними, сьогодні нічого не можна давати в борг. Якщо на Єремія погана погода - зима буде суворою.

15 травня - Борис і Гліб. Народне свято на честь київських князів - синів Володимира Святославовича. З цього дня висаджували огірки і гарбуз, продовжували засівати поля. В народі була приказка: "Борис і Гліб сіють хліб".

16 травня - Мавра Розсадниця або Мавра Молочниця. Господині сьогодні висаджують капусту і овочі, деякі окроплюють грядки святою водою, щоб захистити їх від шкідників. Також вважається, що саме сьогодні корови дають найсмачніше молоко.

17 травня - Пелагея-заступниця. Шанування пам'яті святої, яка захищала невинних дівчат і птахів. Людина, народжена 17 травня, може навчитися розуміти мову тварин. Якщо сьогодні цвіте клен - можна висаджувати буряк.

18 травня - Аріна Капусниця або Аріна Розсадниця. Сьогодні, як і 16 травня, потрібно висаджувати капусту і огірки. Обов'язково по краях грядки висадити кропиву, щоб вона відганяла нечисту силу. Якщо на Аріну погана погода - буде хороший урожай хліба.

19 травня - Іов Горошник. У цю дату продовжували сіяти горох, тому що ця культура була доступна всім, навіть біднякам. Слов'яни звертали увагу на кількість роси. Якщо її багато - вродять огірки.

20 травня - Купальниця. Наші предки 20 травня купали коней в річці і самі обливали себе чистою водою. Вважалося, що такий ритуал забезпечить здоров'я на цілий рік. Якщо 20 травня випадає на зростаючий місяць, то буде хороший урожай овочів.

21 травня - Іван Довгий. У цей день слов'яни засівали поля пшеницею. Особливо це було актуально, якщо почала цвісти черемха. Заможні люди 21 травня пекли пироги і пригощали ними подорожніх, а також жебраків. За старих часів вважалося, що якщо до будинку підійде подорожній, то сім'я буде жити в благополуччі.

22 травня - Нікола Весняний. З цього дня починали добре рости трави, їм протегував Микола Угодник. Люди говорили: "Два Миколи у нас - один з травою, інший з зимою". Також було прийнято пекти пироги з гречаною кашею.

23 травня - іменини Матінки Сирої Землі. У цю дату слов'яни особливо берегли землю і не працювали в полі, нічого не робили такого, що могло б травмувати грунт. Ходили в ліси за лікарськими травами, збираючи їх, просили благословення у богів.

24 травня - Мокий Мокрий. Заборонялося працювати в полі, а у тих, хто порушує заборону, град виб'є всі посіви. Якщо 24 травня йде дощ, під ним потрібно скупатися - здоров'я стане міцніше, а самопочуття - краще. Туманний день Мокія обіцяв сире і дощове літо.

25 травня - Рябінівка або Латаття. Сьогодні можна було посадити горобину на ділянці або принести гілки додому - оберіг від нечистої сили. Якщо в цю дату на болотах з'являються латаття, значить заморозків вже не буде.

26 травня - Лукер'я. Згідно з прикметами, в цей день з'являються перші комарі. Люди вірили в приказку: "Якщо на Лукер'ю багато комарів - готуй по ягоди коробів; якщо багато мошок - готуй по гриби козуб".

27 травня - Сидір Бокогрій. З цієї дати припиняють дути північні вітри, а значить, зберігається тепла погода. Якщо з 27 травня починають повертатися ластівки, то остаточно прийшло тепло. Причому, прикмета не діє, якщо ви побачили всього одну ластівку.

28 травня - Пахом Теплий. Слов'яни 28 травня закінчували посіви пшениці, а інші культури садити було не можна - все, крім пшениці, пропаде. Якщо сьогодні цвіте ялівець - можна сіяти ячмінь.

29 травня - Федір Житник. Цей день - остання дата, коли можна посіяти ярі. На честь свята господині накривали столи і подавали кашу - ячну, манну, гречану або пшоняну. Вважалося, що якщо 29 травня цвіте горобина - холодів вже не буде.

30 травня - Євдокія-свистунка. Наші предки говорили, що сьогодні зі своїх укриттів назовні виходять змії, а людина, що народилася 30 травня, може заговорювати дощ. Якщо на Євдокію прохолодна погода - влітку чекати граду.

31 травня - Федот Овсяник. Сьогодні особливо шанується дуб - слов'яни неодноразово приходили до цього дерева, як до місця сили або грали весілля під ним. Також особливого значення надавали і льону - засівати його прийнято було 31 травня.

Вас також можуть зацікавити новини: