Ілюстрація REUTERS

З 9 вересня в українських кінотеатрах стартували покази сімейної анімаційної комедії "Навколо світу за 80 днів"за знаменитим однойменним романом Жюля Верна – одного з головних світових класиків пригодницького жанру.

Проза французького класика завжди користувалася популярністю серед кінематографістів по всьому світу, проте багато задумок по книгах Верна так і не здійснилися. Наприклад, Девід Фінчер роками намагався зняти масштабну і серйозну екранізацію бестселера "Двадцять тисяч льє під водою", але поки так і не склалося. Тим часом вихід мультфільму за мотивами історії Філеаса Фогга і Паспарту спонукав нас разом з vlg.film згадати найпопулярніші фільми, засновані на творчості Жюля Верна.

"Подорож до центру Землі", 2008 рік

Дуже голлівудське пригодницьке кіно, засноване на прозі Жюля Верна, навіть використовує його книгу, як метакоментарій, коли це ще не було правилом, а скоріше – винятком. Хоча, варто визнати, що це той рідкісний випадок, коли другий фільм вдався кращим за перший. У першого фільму, попередника "Подорожі 2" спецефекти були не завжди такими вже вражаючими, а кіно часом практично нагадувало телефільм.

Але прекрасний актор і профі в пригодницькому жанрі Брендан Фрейзер і його молодий колега Джош Хатчерсон з "Голодних ігор" дійсно стали головною прикрасою фільму. До слова, це був 3D-фільм ще за два роки до виходу "Аватара"!

"Подорож 2: Таємничий острів", 2012 рік

Можливо, найкращий фільм по Жюлю Верну за останній час – це екранізація "Таємничого острова" 2012 року, що зберегла в касті Джоша Хатчерсона. Це другий з двох фільмів по французькій класиці від продюсера Бо Флінна, в якому головною зіркою вже став Дуейн Джонсон, чия кінокар'єра якраз почала набирати обертів.

Поза всякими сумнівами, якщо не брати до уваги мультфільми, то це найсмішніша інтерпретація Жюля Верна. Фільм не ставиться до себе занадто серйозно, а замість цього прагне догодити публіці веселими, спорідненими персонажами в захоплюючих ситуаціях. Заслужені актори Майкл Кейн і Луїс Гусман стали чудовою прикрасою акторського ансамблю.

"20 000 льє під водою" , 1954 рік

Величезний хіт студії Disney в 50-х, який досі залишається одним з їх найбільш знакових ігрових фільмів компанії. Цей фільм поклав початок одержимості публіки історіями по Жюлю Верну в 50-х і 60-х роках. Кіно вийшло виключно kids-friendly, а сюжет все той же, хоча і спрощений в порівнянні з оригіналом. Але підводний човен в стилі стімпанк "Наутілус" і битва з гігантським кальмаром – на місці. Видатний акторський склад включає легендарного голлівудського ветерана Джеймса Мейсона в ролі Немо, а також Кірка Дугласа і Пітера Лорра, які пізніше зіграють і в інших екранізаціях Жюля Верна. А капітан Немо остаточно закріпив за собою звання найбільш знакового персонажа Верна.

"Світло на краю світу", 1971 рік

Спродюсована Кірком Дугласом, з самим Кірком Дугласом в одній з головних ролей, серйозна екранізація класики Жюля Верна "Маяк на краю світу". Хоча по факту – це "Міцний горішок" з піратами! Єдиний виживший з команди маяка на острові біля узбережжя Аргентини повинен боротися до кінця, коли пірати захоплять острів. Повернення Кірка Дугласа в світ Жюля Верна – далеке від дружнього до дітей "20 000 льє під водою". У фільмі несподівано для більшості тодішніх глядачів багато насильства і крові, як і личить серйозному піратському кіно. Нарівні з Дугласом у фільмі грає й інша ікона "золотого Голлівуду" Юл Бріннер. Для всіх любителів класики – обов'язковий до перегляду, тільки дітей від екрану краще прибрати.

"Навколо світу за 80 днів": 1956, 2004 і 2021 роки

Наостанок, згадаємо найвідоміші кіноверсії культового бестселера Жюля Верна про еталонного джентльмена свого часу Філеаса Фогга. Версія 1956 року, поза всякими сумнівами, справжня класика. Близька до тексту і дуже "британська", звичайно ж, з французькою іронією з приводу британців. Девід Нівен блищить в ролі Філеаса, як і комік Кантінфлас в ролі його слуги Паспарту. Майбутня лауреатка "Оскара" Ширлі МакЛейн також виконала одну з провідних ролей в "Навколо світу", а приємним бонусом до перегляду фільму стануть камео легендарних знаменитостей, у тому числі Френка Сінатри, Пітера Лорре і Бастера Кітона. У фільмі з незабутньою музикою і культовим польотом на повітряній кулі ви зможете насолодитися кожною локацією і місцями, які відвідають герої. Дуже рекомендований фільм для всієї родини і для кожного, хто хоче насолодитися найкращим зразком класичного кіно.

Версія 2004 року при всій критиці – також не позбавлена чарівності. І так – сучасного гумору тут більше, як і екшену. Все-таки в цій версії "Навколо світу за 80 днів" в ролі Філеаса Фогга – прославлений британський комік і письменник Стів Куган, а в ролі Паспарту – сам Джекі Чан! Обидва дуже кумедні в своїх амплуа, і у фільмі представлені десятки зіркових епізодів, в тому числі з Арнольдом Шварценеггером, Річардом Бренсоном і Оуеном Вілсоном. Традиції не змінили. Фільм обов'язково припаде до смаку всім любителям фільмів Джекі Чана початку "нульових".

Сценарієм нової мультиплікаційної версії "Навколо світу за 80 днів" зайнявся автор франшизи "Льодовиковий період" Гаррі Сваллоу, а біля керма встав режисер Самюель Турно. Щоб зробити анімацію куди більш зрозумілою дітворі – Філеас і Паспорту більше не "господар і слуга", а нові друзі. Причому жаб'яча душа Філеаса явно думає про наживу, тоді як надзвичайно освічена Мавпа – про справжні пригоди. Що ж, одна умова точно не змінюється – новоспеченим друзям доведеться подолати весь світ за 80 днів і на них чекають неймовірні пригоди. Нова версія класики Жюля Верна "Навколо світу за 80 днів" вже з 9 вересня в українських кінотеатрах.

Вас також можуть зацікавити такі матеріали