Як правильно посадити саджанець - весняний метод / ua.depositphotos.com

Квітучий сад без сумніву викликає гордість та тішить око будь-якого садівника, а свіжі й смачні фрукти люблять все, кожен може підібрати щось особливе на свій смак. Весна - пора-шанс, щоб розібратися, як правильно посадити саджанець.

У сучасному світі ринок садівництва пропонує безліч варіантів - саджанці дерев можна вибрати на будь-який "смак та колір". Раніше ми поділилися підбіркою порад, як зберегти саджанець, якщо ви не стримали пориву душі й накупили їх передчасно, задовго до планової посадки в грунт. Тепер розберемося, коли і як садити саджанці.

Чи можна садити саджанці навесні - так, але є нюанс

Як ми вже відзначили, весняна пара - найкращий шанс як для досвідченого садівника домогтися гарного результату, так і для умовного новачка, який ще не знає, як вирощувати саджанці й доглядати за ними. Ми радимо починати працювати з грунтом з кінця березня, за умови, що ночі вже потеплішали. Адже раптові холоди й мінусова температура здатні звести нанівець ваші зусилля та загубити рослини.

Відео дня

Сприятливим періодом для посадки буде час до середини травня, приблизно до 15 числа. Це, переважно, стосується саджанців з відкритою кореневою системою. Вони більш вибагливі й вимагають до себе особливої уваги. Але, справедливості заради, коштують вони дешевше, на відміну від своїх "побратимів" - саджанців з закритими корінням. Їх посадкою можна займатися протягом усього літа. Щоб не заплутатися, радимо уважно подивитися на етикетку, перш ніж купити саджанці. Зазвичай відкрита коренева система позначається відповідним маркером "ВКС". Якщо ви купуєте саджанці "онлайн", на сайтах також зазвичай розписана відповідна інформація в описі. 

Які саджанці можна посадити навесні - асортимент фруктів-фаворитів

Якщо з періодом для посадки саджанців ми розібралися, пропонуємо детальніше вивчити, які смаколики можна виростити у вашому саду в цей період. Часто новачки ставлять перед собою питання, чи можна садити плодові дерева навесні й помилково вважають, що золотий період для посадки самих "смачних" сортів - осінь. Ми збираємося з цим посперечатися своєю добіркою варіантів:

  • персик та абрикос - фрукти, які обожнюють зростати в теплолюбному середовищі, а помірна вологість весняної пори - найкраща умова для розвитку саджанців;
  • яблуня - ще одна любителька тепла. Радимо садити її в грунт у другій половині квітня, але, якщо не встигаєте, саджанці можуть прижитися й до середини травня;

  • вишня - плід-вередулька. Для посадки цих саджанців краще вгадати правильний час. Ви можете орієнтуватися на нашу пораду про квітнево-травневий період, але, тут дивіться за своїми сезонними умовами, ці дерева дуже не люблять раптові холоди. Звертайте увагу на прогнози погоди;
  • слива - плодове дерево-міф. Часто вважається, що саджанці сливи краще садити у вересні. Повірте, при правильному підході плодоносити дерева будуть не гірше й у весняний сезон. Тут також можна орієнтуватися на пору березня-квітня.

Це лише декілька прикладів сезонних фруктів, якими ми любимо зміцнювати імунітет під час весни. Але щоб врятуватися від авітамінозу, потрібно знати, як правильно посадити куплені саджанці.

Як посадити дерево покрокова інструкція - ідеальний варіант

Щоб відповісти на питання, як правильно садити саджанці дерев навесні, потрібно врахувати як загальні рекомендації садівників, загальнообов'язкові для грунтових робіт, так і сезонні нюанси. Наш простий алгоритм:

  1. Чим краще місце, тим швидше росте саджанець. Рекомендуємо заздалегідь вибрати вдалу ділянку. Ваш найголовніший вказівник - позатіньова зона. Важливо, щоб сонечко протягом дня хоча б іноді тішило ваші дерева. При посадці саджанців досить великих дерев, враховуйте, що, у міру зростання, вони можуть створювати тінь для своїх сусідів.
  2. Дбайливе ставлення до саджанців. Краще не зволікати з посадкою вашого фруктового саду. Якщо виходу немає, зберігайте саджанці в затишному місці. Там, куди не проникає багато тепла та світла. Безпосередньо перед посадкою замочіть саджанці у воді на 2-5 годин.
  3. Делікатна робота з грунтом. При посадці плодових дерев переконайтеся, що працюєте у відповідних грунтових умовах - грунт має бути досить вологим та пухким. Далі викопайте ямку-лунку, орієнтуючись на розміри коренів ваших саджанців (приблизно 80 см). Іноді коріння плодових дерев розростаються аж занадто, варто адаптувати під них грунт й організувати більше простору в лунці для корінців. Щоб допомогти вашим деревам рости в вірну сторону, підкладіть на дно ямки кілочок. Він стане основою для вашого саджанця і допоможе "не загубитися".
  4. Догляд за улюбленцями. Як і в роботі з будь-яким грунтом, саджанці люблять, коли їх годують і підтримують добривами. Їх можна додати в верхній шар грунту, попередньо знявши його під час розпушення ямки. Змішавши грунт з улюбленим добривом, засипте їм лунку. Далі справа за малим: догляд, увага до вашого дерева, регулярне живлення вологою.

Зверніть увагу, що, іноді, ви можете випадково пошкодити стовбур дерев або помітити пошкодження після сильної грози або вітру. Не поспішайте засмучуватися й прощатися з деревами. Застосуйте спеціальну суміш - садову замазку, яка зможе реанімувати пошкоджену структуру.

Краще працювати якісним інструментом з гострим заточуванням. Для розв'язання делікатної проблеми рекомендуємо два перевірених засоби:

  • Лак"Бальзам" (на основі гідрофобних елементів) - засіб-улюбленець професіоналів. 
  • Благосад (суміш різних добавок, а також воску і ланоліну) - швидко наповнює структуру, створюючи захисний бар'єр перед раною рослини й зовнішніми ушкодженнями.

Ми дуже сподіваємося, що ваші плодові дерева будуть менше хворіти, але, про всяк випадок, акцентуємо на цьому моменті. Адже від таких ситуацій ніхто не застрахований, а весна, попри свою красу, все ж - сезон нестабільної погоди.

Вас також можуть зацікавити новини: