В Раді пропонують підримати ідею МЗС щодо початку дискусії про введення подвійного громадянства / УНІАН

Впровадження інституту обмеженого громадянства має передбачити обмеження певних прав: обирати та бути обраним до виборних інститутів держави, займати посади в органах державної влади (зокрема, силових структурах). 

Підставами для цього мають стати судові обвинувачувальні вироки за такі злочини, як державна зрада, посягання на територіальну цілісність України, участь в терористичних організаціях та фінансування тероризму.

Про це заявила нардеп Ірина Фріз на своїй сторінці у Фейсбук, коментуючи ініціативу міністра закордонних справ Павла Клімкіна щодо початку дискусії про подвійне громадянство.

Відео дня

Читайте такожУгорщина – на боці Росії: Тука назвав роздачу угорських паспортів на Закарпатті спецоперацією

Нардеп вважає, що з огляду на зовнішньополітичний курс України до НАТО та Європейського Союзу, де функціонує Шенгенська зона та діють норми вільного пересування робочої сили між країнами-членами, потрібно вводити розмежування між громадянствами інших країн, що можуть допускатися для громадян України. 

На її думку, зважаючи на те, що питання подвійного громадянства в певних західних регіонах України стало критичним, необхідно створювати прозорі правила гри, адже лишити тисячі громадян українського паспорту через наявність угорського, румунського, польського або інших паспортів країн-партнерів – не правильно.

Читайте такожКлімкін категорично проти "навіть думок" про легалізацію подвійного громадянства з Росією«Але така стратегія не має торкатися громадянства країни, що здійснює агресію та окупувала частину нашої території. Для російського паспорту має бути впроваджена повна відсутність будь-якої толерантності в питанні подвійного громадянства», - вважає Фріз. 

«Отже в рамках інституту обмеженого громадянства, такий статус могли б автоматично отримати громадяни України з паспортом країни агресора: нехай працюють, сплачують податки в Україні, але не впливають на її політичне життя», - додала вона.