Курт Волкер / REUTERS

Звільнення українських моряків з полону у Російській Федерації ще до Різдва є цілком ймовірним.

Як повідомляє ТСН, таку думку висловив спецпредставник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер.

Читайте такожПолонений моряк з «Яни Капу» навчає сусіда по камері українській мові – адвокат

Відео дня

"Я думаю, це ймовірно. Всі ми закликаємо Росію зробити це як жест доброї волі. І, я сподіваюсь, вони переймаються тим, щоб не погіршити ситуації, тож ми можемо отримати певний імпульс", – зазначив Волкер.

Він також нагадав про нещодавню розмову президента РФ Володимира Путіна з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, у якій російський президент "послався на так званий законний процес всередині Росії, який, звісно, не є законним".

"Утім, навіть, якщо він послався на законний процес, через який мають пройти моряки, ми сподіваємося, що це буде зроблено якомога швидше, якщо докладати зусиль. Але найголовніше – це звільнити моряків якнайшвидше. В ідеалі – до Різдва", – заявив Волкер.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада Росія заблокувала проходження в Керченську протоку українському буксиру «Яни Капу», а також катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх доправили до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».