Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков вважає, що проросійські сили не причетні до безладів у Києві та Черкасах 9 березня, коли націоналісти вступили в сутички з поліцейськими.

"Та це нісенітниця, я думаю", - сказав Аваков в ефірі телеканалу ICTV, коментуючи інформацію про те, що ці інциденти могли бути інспіровані російською стороною.

За словами міністра, ті, хто влаштував заворушення, "вирішили, що вони можуть переходити межі". "Не можна заявляти про однин злочин, здійснюючи інший", - вважає він.

"Місія Нацполіції - коли навіть всі божеволіють, багато хто переходить кордони, ми будемо спокійні, зробимо свою роботу, навіть коли нас будуть дискредитувати", – заявив Арсен Аваков.

Раніше партія "Блок Петра Порошенка" звинуватила "проросійські сили" і "олігархів-втікачів" у масових сутичках представників Національних дружин і правоохоронців 9 березня в Черкасах, під час яких постраждали щонайменше 22 поліцейських. 

Читайте такожУ Нацкорпусі заявили про "зникнення" 5 активістів після заворушень в Черкасах

Як повідомляв УНІАН, 9 березня в Києві на Майдані Незалежності відбулася акція партії «Національний корпус» з вимогою притягнути до відповідальності осіб, задіяних у корупційних схемах в оборонному секторі. В акції брали участь близько 2 тис. осіб. Після виступів активісти пішли до Адміністрації президента України, де виникли сутички між представниками «Нацкорпусу» та «Національних дружин», які підійшли до кордону поліції, схопили металеві огорожі та кинули їх у правоохоронців.

Під час сутичок учасники акції випускали петарди, запалювали фаєри, в повітря, ймовірно, було розпилено якусь речовину. За даними поліції, внаслідок сутичок під АПУ постраждали двоє поліцейських і нацгвардієць.

Після мітингу учасники акції поїхали до Черкас, де перебував президент Петро Порошенко, щоб оголосити йому свої вимоги. Коли активісти прибули на площу, президент вже закінчив виступ перед жителями міста. Радикально налаштовані активісти після сутичок з поліцейськими прорвалися до сцени. Внаслідок сутичок у Черкасах постраждали 22 правоохоронці, 19 з них госпіталізовано.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) та ч. 4 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу. 10 березня у поліції повідомили про затримання двох підозрюваних в організації сутичок під час мітингу в Черкасах. За інформацією члена партії «Національний корпус» Костянтина Мірошниченка, поліція затримала Дмитра Кухарчука та Євгена Свиридова.