facebook.com/ze2019official

Член команди новообраного президента України Володимира Зеленського, експерт з антикорупційної політики та очільниця Ради громадського контролю при НАБУ Галина Янченко вважає критично важливим обмеження депутатської недоторканності нинішнім (VIII) скликанням Верховної Ради, щоб це рішення вплинуло на майбутній її склад.

Про це вона заявила в ефірі програми «Он воно як» (Bihus.info).

Читайте такожЗеленський різко відповів на заяву Путіна: зі спільного з Росією у нас залишився лише кордон (відео)

Відео дня

«Я вважаю, що нарешті варто таки спростити (обмежити) депутатську недоторканність», - заявила Янченко.

Вона пояснила, що обмеження депутатської недоторканності дозволяє вести негласні слідчі дії щодо депутатів, чим полегшує роботу правоохоронних органів з доказовою базою.

«Це одна частина. Друга частина полягає в тому, що ми розуміємо, чому велика частина людей хоче балотуватися у Верховну Раду – це просто є такий «щит» проти будь-яких розслідувань. Фактично у нас народні депутати – це «каста недоторканих», які можуть робити абсолютно будь-що, вони можуть на вулиці вбити людину і далі ходити у Верховну Раду. Ми бачили, як минулого літа щодо 5 чи 7 народних депутатів відбувалися великі дебати щодо зняття з них депутатської недоторканності і зняли не з усіх, зняли лише з частини, і це була теж частина внутрішнього «договорянка», - вважає представниця команди Зеленського.

На переконання Янченко, обмеження депутатської недоторканності дозволить не лише знищити «касту недоторканих», але й дозволить суттєво переглянути мотиви для людей балотуватись до Верховної Ради.

«Критично важливо було б ухвалити це рішення вже (зараз – УНІАН), щоб воно вплинуло на майбутній склад парламенту», - наголосила вона.

«Зараз реально обговорюється у ВР прийняття цього законопроекту таким чином, щоб він почав діяти для наступного скликання. Це їхній інтерес – прийняти зараз для наступного скликання, для того, щоб Зеленський не встиг внести законопроект, який почав би працювати миттєво для цього скликання Верховної Ради», - додала експерт з антикорупційної політики.

Янченко вважає, що хто з депутатів не проголосує за обмеження їхньої недоторканності, має нести за це політичну відповідальність.

Як повідомляв УНІАН, 20 вересня 2018 року Верховна Рада ухвалила постанову про подальшу роботу над законопроектом про внесення змін до Конституції України щодо недоторканності народних депутатів (№ 7203/П1). Низка парламентських комітетів повинні опрацювати пропозиції та поправки до відповідного законопроекту.

Того ж дня депутати водночас не підтримали проект постанови № 6773/П1, що стосувався подальшої роботи над законопроектом в частині скасування депутатської недоторканності № 6773, який ініціювали понад 150 депутатів.