За словами Філарета, предстоятель ПЦУ уникає спілкування з ним / фото УНІАН

Почесний патріарх Київський та всієї України-Руси Філарет жалкує про те, що запропонував на Об’єднавчому соборі кандидатуру Епіфанія на пост предстоятеля Православної церкви України.

Читайте такожФіларет пояснив, чому виступає проти назви "Православна церква України"

Як передає кореспондент УНІАН, про це Філарет повідомив на прес-конференції в Києві.

Відео дня

«Якби я знав те, що відбувається – то я б його кандидатуру (Епіфанія – УНІАН) не висував би, а я довіряв йому, що він буде йти прямою дорогою, а не піде кривими дорогами – цього я не передбачав, бо я йому довіряв на 100%», - заявив почесний патріарх.

За словами Філарета, якби він не боровся за Епіфіанія на Об’єднавчому соборі, то він би не став предстоятелем ПЦУ.

Зараз, стверджує Філарет, предстоятель ПЦУ уникає спілкування з ним.

«Владика Епіфаній уникає зі мною спілкування. Я йому рекомендації давав на початку, що треба робити – він зробив протилежне. Зараз він зі мною не спілкується за виключенням кількох разів і не телефонує. На зовні говорить про те, що він так поважає патріарха, він його «батько». Це слова, а справи – протилежні», - додав патріарх.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня 2018 року Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православній церкві України.

6 січня 2019 року в соборі святого Георгія в Стамбулі вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії ПЦУ її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.