Фото Минобороны

Президент України Петро Порошенко підписав Закон «Про внесення зміни до статті 1 Закону України "Про участь України в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки».

Про це повідомляє прес-служба президента України.

Закон врегульовує питання оснащення українського національного персоналу, який бере участь у міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки, вогнепальною (стрілецькою) зброєю та боєприпасами до неї відповідно до пропозицій міжнародних організацій у сфері безпеки.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 5 березня Верховна Рада дозволила забезпечувати зброєю українських військових, які беруть участь у міжнародних миротворчих операціях.

Це передбачено ухваленим урядовим законом №2081 про внесення зміни до ст. 1 закону “Про участь України в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки” (щодо забезпечення українського національного персоналу (УНП), який бере участь у в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки (МОПМБ), вогнепальною (стрілецькою) зброєю та боєприпасами). 

Законом встановлюється, що національний персонал - окремі військовослужбовці ЗСУ, інших військових формувань, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та інших державних органів, які можуть оснащуватися вогнепальною (стрілецькою) зброєю та боєприпасами до неї, відповідно до пропозицій міжнародних організацій у сфері безпеки, а також працівників ЗСУ, інших військових формувань, державних органів і установ України, які направляються Україною для участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки і не входять до складу національного контингенту.

Як зазначається в пояснювальній записці, законопроект було розроблено Міністерством оборони для унормування оснащення українського національного персоналу вогнепальною (стрілецькою) зброєю та боєприпасами до неї відповідно до пропозицій міжнародних організацій у сфері безпеки.

Зазначається, що необхідність такого оснащення обумовлюється характером завдань та призначенням, які виконують українські військовослужбовці у МОПМБ, насамперед в Ісламській Республіці Афганістан.

«Серед 48 країн-контрибуторів операції НАТО в Афганістані тільки представники УНП не забезпечені згаданими засобами, що викликає нерозуміння серед партнерів. Водночас, відповідно до стандартних операційних процедур цієї операції, військовослужбовці усіх країн-партнерів операції мають бути забезпечені національною вогнепальною (стрілецькою) зброєю та боєприпасами до неї для самозахисту», - йдеться в пояснювальній записці.