Ілюстрація REUTERS

Спостерігачі Комітету виборців України констатують, що перші вибори у 66 об’єднаних територіальних громадах відбуваються без значних порушень.

Як повідомили УНІАН у прес-службі КВУ, станом на 12:00 виборчий процес відбувається без значних порушень.

Читайте такожЗаконодавчий спам. Як депутати створювали ілюзію продуктивної роботи в Раді

Відео дня

Порушення є поодинокими, це, зокрема, недопуск спостерігачів на підготовчі засідання виборчих комісій, порушення таємниці голосування та спроби видачі бюлетенів без належних документів.

У КВУ зауважили, що традиційно в сільській місцевості виявлено спроби видачі бюлетенів без документів.

Крім того, у Миколаївській області на виборчій дільниці в с. Мігія Первомайського району ДВК було неправильно облаштовано та розташовано кабінки для таємного голосування. В результаті виборці могли спостерігати, як голосують інші громадяни. Після зауваження спостерігачів КВУ комісія усунула порушення.

Також спостерігачі КВУ повідомляють про окремі випадки голосування осіб, які не були включені до списку для голосування. Так, у Черкаській області, в Драбівській ОТГ на дільниці № 79 у с. Драбів член цієї ДВК від ВО "Батьківщина" проголосував, хоч і не був зареєстрований як виборець на цій дільниці. Інші члени ДВК викликали поліцію.

На окремих дільницях спостерігаються організаційні проблеми. Так, в Паланській ОТГ у с. Юрківка Черкаської області немає журналу реєстрації, внаслідок чого спостерігачі реєструються на звичайному листі паперу.

На одній з дільниць на виборах депутатів Сутисківської сільської ради Тиврівського району Вінницької області спостерігачами КВУ було виявлено, що виборці одного з округів помилково отримали бюлетені іншого округу. Юристом мобільної групи рекомендовано секретарю ДВК скласти акти відповідно і докласти їх до відповідних протоколів підрахунку голосів.

Як повідомляв УНІАН, перші вибори проходять сьогодні у 7 міських, 14 селищних, 45 сільських ОТГ. Також сьогодні у 12 областях проходять додаткові вибори депутатів 30 сільських та селищних рад, що приєднуються до ОТГ.