Ілюстрація / REUTERS

Відомий український економіст, президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер висловив думку, що Україна не зможе довго забезпечувати збереження антиросійських санкцій в Європі точно так, як не змогла перешкодити поверненню Росії в ПАРЄ.

"Якщо судити по атмосфері, в якій приймалося рішення ПАРЄ щодо Росії, то я готовий стверджувати, що – так, всі санкції, раніше введені проти РФ, теж поступово будуть зніматися. Європейцям набридла нинішня ситуація, їм набридла втрата грошей. Вони не відчувають ефективності антиросійських санкцій. І тут питання не до їх ставлення до Росії, а до ефективності введених обмежень, а вона зовсім невелика. А якщо так, то навіщо європейцям страждати самим?" – сказав він під час чату на Главреді.

Читайте такожКлімкін заявивши про відсутність таємних домовленостей щодо повернення РФ у ПАРЄ в обмін на звільнення моряків

Відео дня

За словами експерта, велику і сильну країну складно ефективно покарати і, як правило, більше страждають ті, хто намагається це здійснити. Він підкреслює, що санкції завжди обопільно негативні.

"Ось Україну вони б покарали з великим задоволенням і з мінімальною шкодою для себе", - вважає спікер.

Пасхавер акцентував, вже зараз достатньо аргументів для Європи, щоб антиросійські санкції скасувати і з часом упевненість буде прогресувати.

"По-перше, санкції проти Росії – малоефективні. По-друге, Росія – дуже велика і впливова країна, тому введені проти неї санкції надто невигідні для тих, хто їх вносить. Цих двох пунктів вже достатньо, щоб переглянути рішення про збереження санкцій проти РФ", - підсумував економіст.