Віктор Янукович / REUTERS

Адвокати колишнього президента України Віктора Януковича озвучили нову версію, чому їхній підзахисний не може приїхати в Україну на розгляд своєї справи в Київському апеляційному суді.

Як передає кореспондент УНІАН, сьогодні вже друге судове засідання Київського апеляційного суду у справі Януковича пройшло без самого обвинуваченого.

Читайте також"Зупинити розруху": Саакашвілі заявив про плани повернутися в Грузію

Відео дня

Як і раніше в Оболонському райсуді Києва, Януковича викликали на засідання суду шляхом оприлюднення повістки у засобах масової інформації. Однак його адвокати, як і під час розгляду справи у суді першої інстанції, наполягають на участі Януковича у судових засіданнях у режимі відеоконференцзв’язку через офіційне звернення до влади Росії в порядку міжнародно-правової допомоги.

Відповідаючи на питання журналістів, чому Янукович не прибуде в суд особисто, адже в Україні змінилася влада, адвокати зазначили, що «ризики для Януковича ніде не поділися».

Зокрема, адвокат Віталій Сердюк заявив: «зараз вони всі (УНІАН: верхівка колишньої влади) перебувають поки що на свободі. Ніхто з них не взятий під варту, не переданий суду. Поки немає підозр і немає затримань, у людей, які перебували при владі, і зосередили в своїх руках величезні можливості, в тому числі й стосовно наявності зброї у відповідних осіб, які готові виконати замовлення, зберігаються ризики. І тому Янукович є найбільш не бажаним для них свідком».

Також він додав, що держава на сьогодні не може забезпечити безпеку Януковичу від загроз з боку колишньої влади.

Відповідаючи на питання кореспондента УНІАН, «чи дійсно Янукович боїться, що Парубій чи Порошенко винаймуть кілера, який застрелить Януковича», Сердюк сказав: «Наймати не треба. Ці кілери є, і вони вже стріляли. Це виконавці і організатори розстрілів (УНІАН: на Майдані), і вони мають бути затримані і передані до суду».

Крім того, адвокати екс-президента заявили, що якщо Янукович суто теоретично сьогодні повернеться в Україну, то він не може бути затриманий, оскільки вирок Оболонського райсуду не набув законної сили через оскарження в апеляційному суді.

Зокрема, адвокат Олександр Горошинський сказав, що «вирок не вступив в законну силу».

Також він додав, що не існує інших судових ухвал, які б обмежили волю Януковича в разі його повернення.