Віктор Янукович / REUTERS

На вирок Оболонського районного суду Києва у справі про державну зраду колишнього президента України Віктора Януковича подано шість апеляційних скарг.

Як передає кореспондент УНІАН, сьогодні колегія суддів Київського апеляційного суду продовжила оголошувати апеляційні скарги адвокатів Януковича на вирок, винесений йому Оболонським райсудом Києва.

Читайте такожСанкції ЄС проти Януковича чинні до 6 березня 2020 року – ГПУ

Відео дня

За словами одного із них Віталія Сердюка, всього до суду подано шість апеляційних скарг. Зокрема, сьогодні суд зачитує скаргу адвоката Олександра Горошинського. На минулому засіданні була зачитана скарга адвоката Олександра Байдика.

Крім того, також до суду надійшли скарги адвокатів Сердюка та Ігоря Федоренка і також ще є скарги адвокатів Андріани Фозекош і Богдана Біленка та апеляційна скарга державного захисника Януковича Юрія Рябовола.

Сердюк додав, що захисники Януковича просять у своїх скаргах скасувати обвинувальний вирок та винести виправдувальний.

Один із захисників - адвокат Байдик просить скасувати вирок та відправити справу не новий розгляд в Оболонський райсуд.

За словами Сердюка, адвокати Януковича оскаржують як процесуальні порушення, які, на їхню думку, допустив Оболонський суд Києва, так і вирок по суті. Зокрема, щодо процесуальних порушень, то Сердюк зазначив, що із самого початку справа розглядалася не повноважним судом. Він пояснив, що в ручному режимі було призначено колегію суддів Оболонського суду, щодо яких були дисциплінарні провадження і кримінальні справи. А відтак, вони були “на гачку” у Генеральної прокуратури і, відповідно, винесли вирок, “який був потрібен тодішній владі”.

Крім того, адвокати екс-президента вважають, що допущено низку інших процесуальних порушень, в тому числі, Януковичу особисто не були роз’яснені права як обвинувачуваного.

Щодо вироку Оболонського райсуду, то Сердюк вважає, що насправді інкриміновані Януковичу злочини слід адресувати колишній владі.

“Основне завдання, яке переслідувала колишня влада, це переписати історію, щоб звільнити себе від відповідальності за незаконне захоплення влади за розстріли на Майдані, за здачу Криму. Саме для цього підшукали суддів і дали їм вказівку”, переконаний адвокат.

Читайте такожЕкс-президент-утікач Янукович планує повернутися в Україну - адвокат

Як повідомляв УНІАН, 24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва заочно визнав Януковича винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни, засудивши його до 13 років позбавлення волі. Разом з тим суд не визнав доведеною провину екс-президента в посяганні на територіальну цілісність України.

Янукович не брав участі у судовому процесі. Після втечі з України в лютому 2014 року він проживає в Росії.

На вирок Януковичу адвокати подали кілька апеляційних скарг. 13 вересня Апеляційний суд Києва розпочав розгляд цих скарг.

На засіданні суду адвокати внесли декілька клопотань. В одному з них йшлося про те, що Янукович має бути присутнім на засіданні згідно з міжнародними угодами щодо реалізації права на захист.

Ще в одному клопотанні адвокати просили суд переглянути низку доказів, зокрема про нібито замах на життя Януковича під час його поїздки з Києва до Харкова 21-22 лютого 2014 року. Всі клопотання суд відхилив.

Після цього у засіданні суду було оголошено перерву, щоб адвокати Януковича порадилися з ним.

26 вересня в "Урядовому кур’єрі" було опубліковано повістку Київського апеляційного суду про виклик екс-президента Януковича на засідання 30 вересня.

"Київський апеляційний суд викликає Вас як обвинуваченого на 11.00 30 вересня", - йшлося у повістці.