Порошенко побудував свою просту лінію захисту / фото УНІАН

Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба заявляє, що колишній президент України Петро Порошенко хоче "прив'язати російський слід" до діяльності ДБР для свого захисту.

Про це Труба повідомив у своєму Telegram-каналі.

"Ми ніколи не обговорювали варіант звернення до Російської Федерації для отримання правової допомоги у жодному кримінальному провадженні. До речі, тим, хто прослуховував мій кабінет, це чудово відомо", - наголосив Труба.

Відео дня

У цьому зв'язку він прокоментував залучення колишнім президентом Петром Порошенком російського адвоката Іллі Новікова для правового захисту у справах, які розслідує ДБР.

"Петро Порошенко побудував одну просту лінію захисту – прив'язати до ДБР «російський слід». Через цю призму він буде коментувати усі провадження, в яких є учасником – мабуть, інших аргументів у нього не залишилося", - заявив Труба.

На переконання директора Бюро, для Порошенка "імідж держави, репутація нового правоохоронного органу та, зрештою, слідчих для нього не важливі". "Простіше робити політичні заяви, ніж проходити поліграф або давати покази", - повідомив Труба.

Він наголосив, що "жодного російського, або якогось іншого «сліду» в роботі ДБР – немає, не було та не буде".

Читайте такожПорошенко не з'явився на допит ДБР у справі про відпустку на Мальдівах

Як повідомляв УНІАН, 6 серпня Державне бюро розслідувань заявило про відкриття кримінального провадження щодо можливої організації Порошенком незаконного переправлення осіб через держкордон під час поїздки на Мальдіви в 2018 році.

У відомстві зазначили, що розслідуються можливі дії Порошенка і службових органів митної і прикордонної служб з організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України з використанням завідомо підроблених документів під час поїздки на Мальдіви в 2018 році.

Досудове розслідування розпочато за ч.1 ст.366 (службове підроблення), ч.1 ст.332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) та ч.4 ст.358 (використання завідомо підробленого документа) Кримінального кодексу України.

Довідка УНІАН. Журналісти проекту «Схеми» провели розслідування і з'ясували, що Порошенко з 1 по 8 січня 2018 року провів різдвяну відпустку на Мальдівах. Він летів на приватному літаку разом із сімома пасажирами. Журналісти припускали, що ці особи не проходили паспортний контроль і подорожували під іншими іменами. За підрахунками «Схем», президент витратив на відпустку не менш як 500 тисяч доларів.

У прес-службі тодішнього президента повідомляли, що Порошенко 2018 рік зустрічав вдома, кілька днів провів в Івано-Франківській області і відвідав з приватною поїздкою Мальдіви.

Також Порошенко заявляв, що під час поїздки на Мальдіви перетинав кордон зі своїм паспортом, з відповідною реєстрацією прикордонників і сам платив за переліт і проживання в готелі.

Сьогодні, 4 жовтня, російський адвокат Ілля Новіков заявив, що здійснюватиме захист колишнього президента України Петра Порошенка у справах, які проводить Державне бюро розслідувань України.