Ілюстрація / REUTERS

Перший заступник голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук нагадав народним депутатам, що із завтрашнього дня змінюються правила їхньої реєстрації на засіданнях.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на початку вечірнього засідання парламенту.

За словами Стефанчука, раніше Верховна Рада ухвалила закон щодо реєстрації депутатів на засіданнях.

Відео дня

"Ми відмовляємося від паперової реєстрації, і з завтрашнього дня реєстрація буде проводитися шляхом вставляння картки і натискання кнопки "за", - сказав він.

Стефанчук закликав депутатів враховувати це завтра і прийти вчасно для реєстрації, аби можна було "побачити реальні цифри на табло, скільки людей в залі".

Читайте такожНардеп показував дулі під час виступу в Раді (відео)

Як повідомляв УНІАН, 16 жовтня Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до закону "Про статус народного депутата України" і до Регламенту ВР щодо припинення відшкодування народному депутату витрат, пов'язаних з виконанням депутатських повноважень, у разі пропуску без поважних причин пленарних засідань парламенту або засідань комітетів (№1035-2).

У Регламенті ВР встановлюється, що перед відкриттям кожного пленарного засідання у залі засідань ВР народний депутат реєструється за допомогою електронної системи шляхом натискання кнопки "за". Якщо депутат не зареєструвався за допомогою електронної системи, але протягом пленарного засідання здійснював голосування з питань порядку денного пленарного засідання за допомогою електронної системи, він вважається таким, який зареєструвався за допомогою електронної системи.

Дані участі депутата у не менш як 70% голосувань при прийнятті рішень ВР на кожному пленарному засіданні є підставою для нарахування заробітної плати народному депутату за час участі у пленарних засіданнях. Облік участі депутата у голосуванні при прийнятті рішень ВР здійснюється за допомогою електронної системи, а дані такого обліку (у відсотках) оприлюднюються за кожний день пленарних засідань на офіційному веб-сайті ВР та на особистій сторінці народного депутата, розміщеній на офіційному веб-сайті парламенту.

Раніше в Регламенті визначалося, що дані письмової реєстрації є підставою для нарахування виплат народному депутату за час участі в пленарних засіданнях ВР.

25 жовтня закон підписав президент Володимир Зеленський.