Рябошапка прокоментував так звану справу Burisma / фото УНИАН

У Генеральної прокуратури немає кримінальної справи щодо компанії Burisma, мова може йти лише про певне провадження, де могла фігурувати ця назва.

Читайте такожЗМІ оприлюднили "суттєво нові свідчення ключового свідка" у справі про імпічмент Трампа

Відео дня

Про це в інтерв’ю «Лівому берегу» розповів генеральний прокурор Руслан Рябошапка, відповідаючи на відповідне питання журналістів.

«Немає справи Burisma. Вона існує в мозку того, хто її придумав. Просто може бути якесь провадження, в якому може фігурувати слово Burisma. Може таких проваджень – декілька. Після аудиту порахуємо, в скількох справах є таке слово, в якому контексті вживається. Тоді, може, щось детальніше прокоментую», – зазначив він.

Генпрокурор також зазначив, що ані президент, ані представники ОП не просили його ставитися з особливою увагою до тих чи інших кримінальних справ: «ні про Бурізму, ні про Пашинського, ні про Гладковського, ні про кого».

Довідка УНІАН. В Україні розслідується справа про відмивання коштів на суму понад 33 млн доларів при купівлі групи компаній херсонської "нафтоперевалки", до якої було залучено компанії Wirelogic Technology AS, Digitex Organisation LLP, а також компанію екс-міністра екології, бізнесмена Миколи Злочевського Burisma Holdings Limited, членом ради директорів якої був Хантер Байден, син екс-віце-президента США.

14 травня тодішній генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що Київ готовий передати правоохоронним органам США матеріали про розрахунки Burisma. За його словами, в розпорядженні слідства є роздруківка всіх розрахунків, за якими кошти отримали в тому числі громадяни США з гучними прізвищами. При цьому Луценко наголосив, що іноземці, які були залучені до управління компанією Burisma, не порушували українське законодавство.

27 вересня повідомлялось, що Національне антикорупційне бюро України розслідує період діяльності Burisma Holdings Limited у зв'язку з можливими зловживаннями посадовцями Міністерства екології до входження Хантера Байдена в наглядову раду компанії.

Нагадаємо, США розгорівся скандал між Білим домом і Конгресом після того, як у ЗМІ з'явилися повідомлення про те, що представник розвідки США в рамках програми захисту викривачів порушень надав записку генеральному інспектору, у якій йшлося, що президент Дональд Трамп "пообіцяв" щось лідеру іноземної держави, керуючись власними політичними інтересами.

У ЗМІ припускали, що під час телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським 25 липня Трамп міг наполягати на розслідуванні в Україні дій Хантера Байдена. 21 вересня конгресмени США звернулися до адміністрації Трампа з вимогою надати стенограму його розмови із Зеленським.

24 вересня Білий дім оприлюднив стенограму. Згідно з документом, Трамп просив Зеленського вивчити справу проти Хантера Байдена. Спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі того ж дня оголосила, що Конгрес розпочинає офіційне ініціювання процедури імпічменту Трампа.