Глава НАБУ Артем Ситник / Фото УНІАН

Вища рада правосуддя не застосовуватиме дисциплінарні санкції щодо суддів, які приймали обвинувальні рішення проти Директора НАБУ Артема Ситника.

На офіційному сайті ВРП повідомляється, що Третя дисциплінарна палата відмовила в скарзі на суддів першої та апеляційної інстанцій Рівненської області. Текст рішення поки не доступний.

«Претензії Директора НАБУ до цих суддів стосувалися змісту прийнятих проти нього судових рішень. ВРП, дисциплінарні палати не оцінюють рішення судів. Це роблять виключно суди вищих інстанцій. Те, що ВРП відмовляє в скаргах, де все зводиться до незгоди з позицією суду, - це практика, яка заснована на прямій нормі закону», - пояснює член ВРП Павло Гречківський.

Відео дня

Читайте такожНайближчим часом звільнення директора НАБУ Рада не розглядатиме – Разумков

Зокрема, Директор НАБУ вказував на те, що його справу розглядав суддя апеляційної інстанції, який йде у відставку, що нібито впливає на законність його рішень. Окремі зауваження стосувалися способу оголошення рішення і внесення до офіційного реєстру. Однак дані самого реєстру спростовують цю версію.

«Як доповідач по цій скарзі, я не брав участь у голосуванні. Рішення прийнято колегіально, палатою, на підставі детально перевірених фактів. Згідно із законом, відмова у відкритті дисциплінарного провадження не переглядається. Але в даній ситуації може слідувати відповідна реакція, медійна, наприклад, і вона буде спрямована проти всього відомства або окремих персон. Це теж часта практика тиску на нас, якщо ми розглядаємо щось резонансне. Насправді, якщо хтось хоче переглянути рішення суду, то потрібно звертатися не до ВРП», - пояснює Павло Гречківський.

Нагадаємо, у 2019 році Ситник був визнаний винним у порушенні антикорупційного законодавства та внесений до відповідного реєстру НАЗК. Судом встановлено, що відпочинок Голови НАБУ оплачували сторонні особи, що підпадає під статтю Кодексу про адміністративні правопорушення. Ситник неодноразово користувався послугами заміського комплексу в Рівненській області у 2017-2019 роках.

На початку березня 2020 року група нардепів ініціювала його відставку.