Суд обрав запобіжний захід для Чорновол / Фото УНІАН

Печерський районний суд Києва застосував до народного депутата VIII скликання Тетяни Чорновол запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення ухвалив слідчий суддя Сергій Вовк.

Читайте також"Йдіть до біса з держслужби": Аваков жорстко пройшовся по ДБР через переслідування Чорновол

Відео дня

Судове засідання транслювалося на YouTube-каналі "Судова влада".

Так, суддя ухвалив рішення відправити Чорновол під цілодобовий домашній арешт за адресою її проживання у селі Гора Бориспільського району Київської області.

Крім того, на Чорновол також покладені обов'язки прибувати до слідчого, прокурора чи суду за першим викликом, утримуватися від спілкування зі свідками та іншими підозрюваними, а також здати свої документи для виїзду за кордон.

Як повідомляв УНІАН, 10 квітня Чорновол заявила, що в її будинку представники Державного бюро розслідувань проводять обшук. Вона оприлюднила скан-копію постанови Печерського райсуду Києва від 6 квітня, в якій вказано, що її разом з іншими особами підозрюють у причетності до вбивства громадянина Володимира Захарова.

У ДБР поінформували, що, за попередньою інформацією, 18 лютого 2014 року підозрювана керувала діями групи осіб та безпосередньо брала участь у підпалі будівлі у центрі Києва на вулиці Липська, в якій розташовувався офіс Партії регіонів. Унаслідок пожежі загинув працівник 1948 року народження, який перебував у партійному офісі.

У разі доведення вини підозрюваній загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне позбавлення волі.

Читайте такожЕкс-нардепу Чорновол повідомили про підозру в умисному вбивстві

Пізніше у ДБР заявили, що слідчі повідомили Чорновол про підозру в умисному вбивстві, вчиненому за попередньою змовою групою осіб способом, небезпечним для життя багатьох осіб (п.п. 5, 12, ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України).

14 квітня під час допиту у ДБР Чорновол відмовилась давати слідчим будь-які показання, посилаючись на ст. 63 Конституції України.

Того ж дня у Печерському райсуді Києва мало відбутися засідання щодо обрання запобіжного заходу Чорновол, однак адвокати та сама Чорновол заявили відвід слідчому судді Вовку.

Адвокати наголосили, що мають підозри стосовно того, що справа не пройшла процедуру автоматичного розподілу між суддями.

Своєю чергою Чорновол заявила про конфлікт інтересів у неї з суддею та підтримала клопотання захисту.

15 квітня суддя Печерського райсуду Олеся Батрин відмовила у задоволенні заяв Чорновол та її адвоката Кузіної про відвід судді Вовка.

16 квітня захист Чорновол заявив про відвід усій групі прокурорів по справі, а також про повторний відвід судді, однак суддя Вовк залишив без розгляду ці заяви, а також 14 клопотань народних депутатів, які заявили про готовність взяти Чорновол на поруки.