Заступник голови Верховної Ради України Микола ТОМЕНКО заявляє, що фракція БЮТ не виконає указ Президента про розпуск парламенту, якщо він буде виданий без консультацій з головами всіх фракцій.

Як передає кореспондент УНІАН, про це М.ТОМЕНКО сказав сьогодні в інтерв’ю журналістам.

Віце-спікер наголосив, що Президент не матиме права видати указ про розпуск ВР без попередніх консультацій з лідерами фракцій парламенту. «Президент перед розпуском парламенту має в обов’язковому порядку провести консультації з головою ВР, його заступниками та головами депутатських фракцій», - сказав він.

Відео дня

При цьому М.ТОМЕНКО зазначив, що навряд до глави держави прийдуть лідери всіх п’яти фракцій і попросять достроково припинити повноваження ВР.

«Я думаю, що максимальна кількість учасників таких консультацій буде складатися з голови ВР і керівника однієї фракції. Це означає, що конституційно передбачена норма проведення консультацій не відбудеться, і спроби підштовхнути Президента видати указ про розпуск парламенту за умови непроведення консультацій, очевидно, буде тлумачитись як незаконна дія», - сказав М.ТОМЕНКО.

За його словами, на сьогодні немає жодних підстав для того, щоб рахувати дні до розпуску парламенту. Віце-спікер не виключив, що можливий варіант, коли депутати ситуативно домовлятимуться і працюватимуть далі. За словами М.ТОМЕНКА, парламент протягом цієї сесії працює ефективно, він аргументував свої слова тим, що з 2 по 18 вересня ВР ухвалила 152 постанови, 11 законів про ратифікацію, 20 законів в цілому, 12 – в першому читанні і щодо трьох законів подолала вето Президента.

М.ТОМЕНКО запевнив, що фракції зроблять все можливе для ефективної роботи і не допустять розпуску ВР.

Він також запевнив, що фракція БЮТ не виконуватиме указ Президента про дострокове припинення повноважень парламенту, якщо він буде виданий без проведення консультацій, і звернеться з цього приводу до Конституційного Суду.

«Поки суд не прийме рішення, ми не вважатимемо, що цей указ потрібно виконувати», - наголосив віце-спікер.