Україна очікує, що за ініціативою Німеччини політика добросусідства, яку проводить Європейський Союз по відношенню до України, буде змінена на привабливіші форми співпраці.

Про це Президент України Віктор ЮЩЕНКО сказав в інтерв`ю німецькому виданню "Die Welt", обнародуваному на сайті “Інопреса.Ру”.

"Перспектива вступу в ЄС стимулювала в багатьох країнах процес реформування і розвитку ринкової економіки. Україна прагне відповідати вимогам, які ЄС пред`являє кандидатам на вступ в ЄС, і очікує від Брюсселя підтвердження своїх європейських перспектив", - сказав Президент.

Відео дня

"У 2008 році закінчується термін дії Угоди про партнерство і співпрацю. Ми розраховуємо на те, що під час свого головування в ЄС Германія сприятиме тому, що новою угодою, укладеною з Україною, стане договір про асоціацію з ЄС, що передбачає перспективу вступу нашої країни в європейське співтовариство", - зазначив він.

"Ми також очікуємо, що за ініціативою німецької сторони буде переглянута політика добросусідства в плані нових, привабливіших для нас форм співпраці", що проводиться сьогодні ЄС, - додав В.ЮЩЕНКО.

На запитання, як він пояснить виборцям, що "сьогодні запеклі вороги 2004 року ухвалюють спільні рішення в уряді як міністри", Президент відповів: "Тільки людині з поверхневим і скутим ідеологією мисленням може видатися, що "помаранчеві" сили зрадили ідеали Майдану".

"Ми досить часто говорили про верховенство моралі в політиці, і це означає в першу чергу прощення, зокрема в ім`я національної єдності. Населення це розуміє. Від своїх принципів відмовилися, перш за все, наші супротивники", - зазначив він.

"Ми пішли на поступки в деталях, але виграли в найголовнішому: ми добилися демократичної атмосфери, на створення якої багатьом державам знадобилося не одне сторіччя. Після того, як наші супротивники це визнали, будь-яке суперництво тепер обертатиметься змаганням за демократію і прозорість", - додав В.ЮЩЕНКО.