Комуністична партія України буде категорично проти співпраці з Міжнародним валютним фондом, якщо його кредит для України виділятиметься на колишніх, зокрема політичних, умовах.

Про це в інтерв`ю УНІАН повідомив лідер КПУ Петро СИМОНЕНКО, коментуючи вчорашню заяву віце-прем`єр-міністра України Сергія ТІГІПКА про узгодження між Україною і МВФ основи нової програми співпраці щодо надання кредиту в 19 млрд. дол. на 2,5 роки.

Він зазначив, що комуністи ставитимуть перед коаліцією питання щодо доцільності співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

Відео дня

За словами П.СИМОНЕНКА, він планує поставити перед коаліцією запитання, на яких умовах виділятимуться кредити для України, яка кредитна ставка, на скільки років. «Це все вимагає спеціального опрацювання - ось про що я вестиму розмову в рамках коаліції», - сказав він.

Лідер КПУ підкреслив, що якщо це загрожуватиме інтересам і безпеці країни, якщо це завдаватиме удару по життєвому рівню громадян України, то комуністи будуть категорично проти такої співпраці з МВФ.

На переконання П.СИМОНЕНКА, головним інвестором країни має бути народ України. «Для того, щоб він (народ) був головним інвестором, ми повинні забезпечити йому робочі місця, ми повинні забезпечити належну заробітну плату», - зазначив лідер комуністів.

Він вважає, що якщо кредити беруться з-за кордону, то ці кредити мають бути направлені на розвиток економіки, зокрема нових технологій. «Гроші мають вкладатися в розвиток, а не проїдатися», - підкреслив П.СИМОНЕНКО.

Також лідер комуністів додав, що кредити не повинні братися під такі умови, які висуває МВФ. «Чому ми, комуністи, виступаємо проти співпраці з МВФ на тих умовах, які вони пропонують? А вони висувають політичні, соціальні та інші вимоги», - відзначив він.

Як повідомлялося, вчора, 29 квітня, Україна і Міжнародний валютний фонд погоджували основну текстову частину угоди про співпрацю, згідно з якою нова програма передбачає виділення кредиту обсягом 19 млрд. дол. на 2,5 роки.

С.ТІГІПКО при цьому підкреслював, що «попередню програму співпраці з Фондом сьогодні недоцільно продовжувати, оскільки вона була направлена на подолання кризи, а нам потрібно обговорювати середньострокову перспективу. Йдеться про програму економічного зростання. І на це потрібно направити всі свої зусилля».

Для успішної співпраці з МВФ, сказав С.ТІГІПКО, надзвичайно важливими є реальні кроки з реформування економіки. «Потрібно говорити про новий податковий кодекс, який спростить оподаткування для бізнесу, слід говорити про зниження податків, дерегулювання, приватизацію об`єктів, якими держава керує неефективно. Серйозний блок реформ ми зараз намагаємося закласти. Якщо це вдасться, то це дійсно додасть оптимізму при розгляді питання щодо України Радою директорів МВФ», - заявив С.ТІГІПКО.