Лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк заявляє, що Україні потрібна реформа місцевого самоврядування. Про це він сказав у суботу в Тернополі, повідомляє прес-служба партії.

Яценюк вважає, що реформа повинна включати ліквідування державних адміністрацій і впровадження інституту префектів.

"Перед виборами всі розказують, що тільки прийдуть до влади, відразу місцеве самоврядування заживе... Приходять до влади, і основним завданням для них стає: повністю затягнути паски місцевій громаді, перетягнути всю компетенцію на Мінфін і позбавити мерів можливості ухвалювати будь-які рішення без уряду. Це відбувається і зараз", - наводить слова політика Українська правда.

Відео дня

Якщо вже проводити конституційну реформу, за яку виступає президент, переконаний Яценюк, то саме місцеве самоврядування потребує змін.

"Те, що треба врегулювати цілу низку питань в українській Конституції, в мене немає сумніву. Але що переписувати будуть? Якщо переписуватимуть Конституцію під нового президента - я категорично проти. Коли йдеться про зміни до Конституції, то повинно бути враховано питання місцевого самоврядування", - заявив лідер "Фронту змін".

Він переконаний, що мають бути ліквідовані місцеві державні адміністрації, які є фактично колишніми обкомами і райкомами КПРС, що виконують тільки функцію розподілення коштів.

Яценюк виступає за створення префектур на зразок Польщі, де фактично префект призначається президентом і не займається розподілом бюджетних грошей.

"Не його це функція. Його функція - контроль за дотриманням законодавства, захист прав громадян", - уточнив він.

Лідер "Фронту змін" вважає необхідним створення виконавчих комітетів на обласному рівні, де "громада самостійно, а не Мінекономіки в Києві, буде ділити кошти і самостійно буде приймати рішення, яким чином яку дорогу робити".