Російський економіст, директор Інституту проблем глобалізації Михайло ДЕЛЯГІН вважає необґрунтованими розмови про можливість дефолту України.

Про це він заявив ІА REGNUM, коментуючи повідомлення російських і українських ЗМІ про те, що Україна стрімко рухається до дефолту і це позначиться негативним чином на економіці Росії.

"Правду кажучи, ці коментарі справляють враження вкрай непрофесійної пропаганди, - сказав М.ДЕЛЯГІН. - Динаміка валютних потоків сучасної України, попри зниження міжнародних резервів, не дозволяє зробити такі висновки. Крім того, Україна зовсім недавно підписала угоду з МВФ про виділення кредиту в розмірі 15,4 млрд. доларів. Це важка угода, але український уряд доволі розумно пом`якшив для суспільства й економіки найгостріші вимоги МВФ. Пройшла інформація про те, що близько півмільярда євро Україні готовий виділити і Європейський банк реконструкції та розвитку».

Відео дня

На думку експерта, «за всієї складності характеру переговорів, непростих умов, які Україні доведеться виконувати за цими угодами з МВФ, міжнародні рейтингові організації тут же підвищили кредитний рейтинг України, забезпечивши її фінансову стійкість. У цій ситуації говорити про дефолт, щонайменше, необґрунтовано».

Як відзначив М.ДЕЛЯГІН, «додайте до цього ще й підготовлюваний випуск Україною євробондів спільно з банками ВТБ і GP Morgan на суму 2 мільярди доларів. Ну хто б у переддефолтній ситуації так ризикував грішми?! Особливо сьогодні, коли, на відміну від 98-го року, є цілком надійні напрями глобальних спекуляцій. Падіння економіки зупинилося. Мало того, уряд України розраховує на зростання ВВП в 2011 році на 4,5%».

За словами економіста, перелічені факти, навпаки, свідчать, що «країна зуміла відійти від «помаранчевої прірви», у якій вона стояла ще минулої зими. Звичайно, соціально-економічна ситуація залишається непростою, але країна одержала і ще одержить солідну фінансову підтримку, а її нинішній уряд зумів переконати впливові західні фінансові кола у тому, що проводитиме адекватну економічну політику й готовий приступити не просто до глибоких, а до раціональних структурних реформ».

При цьому російський експерт висловив свою думку про український уряд: «Якщо й говорити про слабкості уряду Миколи АЗАРОВА, то я б назвав найуразливішим місцем реформаторський блок, який очолює віце-прем`єр Сергій ТІГІПКО». Як відзначив М.ДЕЛЯГІН, «я маю певне уявлення про нього, оскільки за мого перебування помічником прем`єр-міністра Росії в 2003 році він був головою Нацбанку України. У колах економістів за С.ТІГІПКОМ не помічали серйозних реформаторських талантів. Більше того, факт призначення його на посаду віце-прем`єра, що відповідає за реформи, справив враження винятково політичного рішення, вельми проблемного із соціально-економічного погляду. Його виступи, як у країні, так і на міжнародних форумах, не дають зрозуміти, що він хоче робити і як саме збирається реформувати економіку». «Поки що його дії виглядають швидше як імітація реформаторської діяльності, спрямовані на нову ескалацію боротьби за переділ влади», - вважає російський експерт.

Як повідомляв УНІАН, у середині серпня російський економіст, президент компанії "Неокон" Михайло ХАЗІН заявив, що Україну очікує дефолт і погіршення рівня життя населення. Економічна ситуація в Україні, за словами М.ХАЗІНА, плачевна через нагромаджені внутрішні й зовнішні фінансові зобов`язання. "Одне з двох: або буде дефолт в тому чи іншому вигляді, бо нагромаджені за попередні роки зобов`язання нікуди не поділися, або треба ще щось робити радикальне", - вважає економіст.

Після цього провідний експерт Центру соціально-економічних досліджень «CASE-Україна» Володимир ДУБРОВСЬКИЙ висловив думку, що за відсутності радикальних економічних реформ, поліпшення якості роботи державного управління і реформування житлово-комунального сектору, Україні може загрожувати дефолт.

Екс-міністр праці і соціальної політики Людмила ДЕНІСОВА заявила, що Україну найближчим часом може чекати соціальний дефолт. «Це може відбутися у зв`язку з політикою, яку проводить уряд АЗАРОВА і вся команда ЯНУКОВИЧА», - відзначила Л.ДЕНІСОВА.