Віктор Пшонка

Про це генеральний прокурор України Віктор Пшонка повідомив в інтерв`ю газеті «Комсомольськая правда в Украине».

За словами В.Пшонки, те, що з листопада заарештованих буде менше, приведе також до значної економії коштів, що виділяються державою на утримання одного ув`язненого.

Генпрокурор нагадав, що КПК передбачає як міру покарання не лише тримання під вартою або на підпискою, але ще, приміром, можливість застосування домашнього арешту.

Відео дня

«Як на мене, так нічого поганого в тому, щоб соціально безпечний злочинець сидів дома під домашнім арештом, не проїдаючи казенні харчі, з’являвся до суду або до слідчого на їх вимогу. Це дуже поширена практика в країнах Європи», - сказав В.Пшонка.

Також він зазначив, що після набуття чинності нового КПК Генпрокуратура не тільки наглядатиме за ходом розслідування тієї чи іншої справи, а й керуватиме слідством.

«Крім того, в цей складний період переходу до практичної реалізації норм КПК, який нам належить пройти, законодавець на п`ять років закріпив за прокуратурою розслідування одних з найскладніших кримінальних злочинів, скоєних посадовцями - міністрами, чиновниками, депутатами і так далі», - зазначив генпрокурор.

За його словами, згідно з новим КПК міліція розслідуватиме близько 98% всіх кримінальних справ, які є в країні, податкова - 0,5%, СБУ - 0,5%, і до одного відсотка залишиться в прокуратурі. Але в той же час прокурор через Єдиний реєстр досудових розслідувань матиме право увійти до матеріалів будь-якої кримінальної справи, перепред’явити звинувачення, допитати, провести слідчі дії. Таким чином, процесуальні повноваження прокурора вимагають від нього ще більшої відповідальності, зазначив В.Пшонка.

Джерело: 

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада прийняла Кримінальний процесуальний кодекс України в ніч на 13 квітня.

Парламент розглядав у другому читанні проект КПК чотири дні, починаючи з 10 квітня. Проте, якщо 10 і 11 квітня засідання ВР оголошувалося закритими, то пленарне засідання, яке розпочалося о 10.00 12 квітня, завершилося тільки 13 квітня близько 4.10 ранку.

Всього до кодексу було внесено понад 3700 поправок.

Опозиція заявила, що УПК прийнятий з порушеннями.

Громадськість закликала Президента не підписувати КПК через порушення процедури його прийняття.

Проте 14 травня Президент України Віктор Янукович підписав кодекс.