евросоюз / Фото : ict-romeo.eu

Про це заявив колишній голова Генерального директорату з питань розширення в Єврокомісії Майкл Лі. Цього тижня він відвідав Львів.

Лі більше 30 років займався питаннями євроінтеграції у Комісії, вів переговори з прийняття Чехії в Європейський Союз, пише Gazeta.ua.

На тему: Листопад 2013-го - найоптимальніший строк для підписання Асоціації з ЄС - Кожара

Відео дня

"Думаю, через 10 років ми побачимо процес зближення України та ЄС. Чи призведе це до членства? Поки можу сказати точно, що зараз це питання навіть не стоїть. Тому що в Євросоюзі криза. Поки не йде мова про приєднання додаткових країн. Але за 10 років ще кілька країн приєднаються до ЄС і ми будемо бачити понад 30 членів. Можливо, приєднаються Сербія, Чорногорія і Косово.

Інші країни в Західних Балканах, які бажали би приєднатися до Євросоюзу, мабуть, будуть рухатися повільніше. Боснія і Герцоговина, Албанія, Македонія. В цих країн є певні труднощі. Але, мабуть, упродовж 10-15 років вони подолають ці труднощі і, таким чином, членство в ЄС буде сягати 35 країн."

Також експерт припускає, що за 10 років Польща, Швеція і ще 1-2 країни почнуть використовувати валюту євро. Бо вона зберігає свої позиції, незважаючи на кризи в Європі.

"Реформи, які необхідно здійснити найближчим часом в Україні – це реформи пенсії та міграції. Якщо буде все менше і менше молодих людей, то потрібна робоча сила. Цю силу можна отримати тільки шляхом міграції. Для зони Євросоюзу це означає, що якщо ви живете в одній країні ЄС, маєте право на роботу в іншій країні Єврозони."