Коли пройдуть нові вибори в Харкові - невідомо / фото УНІАН, Микола Тис

Призначення виборів мера Харкова у зв'язку зі смертю Геннадія Кернеса може затягнутися - за це не передбачені санкції.

Про це заявив член ЦВК Юрій Мірошниченко в ефірі каналу "Україна 24".

"Місто може бути без мера певний час, тому що ніяких санкцій за те, що терміни не будуть дотримані, в законі немає. Але ми виходимо з того, що є передбачені законом і Виборчим кодексом вимоги, в рамках яких будуть здійснюватися звернення у Верховній Раді і призначення встановлення Радою позачергових виборів мера Харкова. Це політичне питання, яке може бути затягнуте, і за це не буде ніяких санкцій ні до парламенту України, ні до тих, хто повинен робити такі подання", - пояснив Мірошниченко.

Відео дня

Читайте такожУ Харкові може з'явитися пам'ятник Кернесу або вулиця, названа його ім'ям

Він уточнив, що на позачергові вибори необхідні значні бюджетні кошти.

"Це велике навантаження, десятки мільйонів гривень, це необхідна процедура. Вибори - процедура, без якої не може бути реалізована місцева влада, яка вибирається на певний період. У бюджеті потрібні відповідні кошти", - сказав він.

Смерть Кернеса: що відомо

  • 4 листопада Кернеса офіційно оголосили мером Харкова. Він переміг з результатом 60,34% (195 044 голосів).
  • 11 грудня в ЗМІ з'явилася інформація, що стан Кернеса, який лікувався в Німеччині від наслідків коронавірусу, погіршився. У нього відмовила друга нирка. 
  • 17 грудня стало відомо, що Кернес помер від ускладнень коронавірусної інфекції. 
  • Повноваження міського голови Харкова у зв'язку зі смертю Геннадія Кернеса переходять до секретаря мерії Ігорю Терехову. Не пізніше ніж на 15-й день особа, яка здійснює повноваження мера, має звернутися до парламенту з клопотанням про призначення позачергових виборів.