КСУ - в G7 відреагували на скандальне рішення КСУ окремою заявою / фото УНІАН

Посли країн "Великої сімки" (США, Велика Британія, Канада, Франція, Італія, Німеччина і Японія) заявляють, що стривожені спробами скасувати антикорупційні реформи в Україні.

Про це йдеться у повідомленні в офіційному Twitter-акаунті головування США у «Групі підтримки» послів G7 в Україні.

Читайте такожПолітолог допустив розпуск Конституційного суду

Відео дня

«Посли країн G7 стривожені зусиллями скасувати антикорупційні реформи, що відбулися після Революції гідності», - сказано у повідомленні.

При цьому посли зазначили, що країни «Великої сімки» підтримують український народ, який «продовжує боротися за втілення свого прагнення заможної та демократичної України». 

Посли нагадали, що в Україні вже було досягнуто «значного прогресу», й держава не повинна повертатися у минуле.

Що відомо про скандальне рішення КСУ

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, котрою передбачено відповідальність за недостовірне декларування. Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня через рішення КС Нацагентство з питань запобігання корупції закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.