Українська делегація поставила питання забезпечення водопостачання в зоні конфлікту / фото УНІАН

Наступний раунд переговорів Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі запланований на 8 липня.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Офісу президента, відбулося чергове засідання ТКГ (Україна, Росія, ОБСЄ), яке проходило у форматі відеоконференції за участю представників окремих районів Донецької та Луганської областей України у складі української делегації.

"Українська сторона ініціювала обговорення підходів до розв'язання екологічних проблем в ОРДЛО України. Зокрема, порушила питання безпечного зберігання радіоактивних матеріалів, які знаходяться в ОРДЛО України, та можливості формування групи експертів під егідою МАГАТЕ для моніторингу ситуації", - заявили в ОП.

Відео дня

Також українська делегація порушила питання забезпечення водопостачання у зоні конфлікту і акцентувала увагу на необхідності забезпечення повного й безперешкодного доступу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до всієї тимчасово непідконтрольної території.

Читайте такожВибори в ОРДЛО і відкриття двох КПВВ: що обговорили на засіданні контактної групи

"Лише в період з 1 до 23 червня зафіксовано 39 випадків недопуску спостерігачів СММ ОБСЄ через блокпости вздовж офіційних дорожніх коридорів перетину лінії розмежування на непідконтрольну уряду України територію", - йдеться в повідомленні.

Крім того, українська сторона підкреслила готовність надати необхідні безпекові гарантії та всебічне сприяння СММ ОБСЄ для розслідування інциденту з пошкодженням камери спостереження СММ в районі населеного пункту Широкине (Донецька область), яке сталося 22 червня внаслідок обстрілу з непідконтрольної уряду України території.

Наступний раунд консультацій в рамках ТКГ запланований на 8 липня.

В ОП зазначили, що українська сторона робить усе можливе для виконання домовленостей лідерів країн-учасниць "нормандського формату", досягнутих у Парижі 9 грудня 2019 року, для забезпечення якнайшвидшого проведення наступного саміту в Берліні.

Підсумовуючи дискусію, модератор від ОБСЄ посол Хайді Грау позитивно оцінила активізацію роботи української сторони, зазначивши, що це внесло конструктив у роботу всіх груп ТКГ.